Elkonflikten i Norrbotten blossar upp

Elkonflikten i Norrbotten har blossat upp igen. I går stängde den omtalade elleverantören Ekfors kraft ner nätet igen och flera byar blev utan ljus och vatten.

Haparanda kommun tände i förra veckan gatlampor som kommunen själv hade satt upp för att få tillbaka ljuset i en del byar.

Men i går stängdes nätet ner igen av den omtalade elleverantören Ekfors kraft och flera byar blev utan vatten. Kommunen har nu satt upp mobila reservaggregat men också polisanmält kraftbolaget.

Tvisten mellan Ekfors kraft och Övertorneå och Haparanda kommuner har pågått i flera år. Bolaget sköter och distribuerar elnätet i stora delar av området och har flera gånger stängt ner strömmen efter att kommunerna vägrat betala höjningar av nätavgifterna.

Men i förra veckan gav regeringen Haparanda kommun klartecken att ansluta sina egna nya gatlampor till elnätet.

Fast de hann bara lysa i några dagar innan Ekfors igår klippte strömmen till lamporna, vattenverk och en skola.

Enligt bolagets vd Mikael Styrman, för att kommunen inte frågat om tillstånd, och för att gatlyktorna kan innebära en säkerhetsrisk.

– Ja, alltså de har kopplat in en farlig anläggning indirekt på vårt nät genom att koppla in det på sitt nät utan att ha vår välsignelse för det. Och man måste ha kraftleverantörens välsignelse för att göra det, säger Mikael Styrman.

Under eftermiddagen och i kväll ska Elsäkerhetsverket utföra en inspektion av anslutningarna till elnätet i de berörda byarna i Haparanda. Och först i morgon väntas Energimarknadsinspektionen uttala sig i ärendet.