IRAN

Sakineh riskerar att avrättas den här veckan

I det mycket uppmärksammade fallet med en iransk kvinna som dömts till döden för otrohet, säger nu kvinnans advokat och släktingar att hon riskerar att avrättas redan den här veckan. Domen mot kvinnan fördömdes i dag också av EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso.

Sakineh Mohammadi är enligt iranska domstolar en brottsling som förtjänar att dö. Hennes brott: en påstådd otrohetsaffär. Hennes straff: att grävas ned till bröstet i en grop för att sedan stenas till döds.

Turerna har varit många och kritiken massiv mot domen och den har överklagats till Irans högsta domstol som lovat att granska ärendet. Under tiden har rättsväsendet lovat att dödsdomen inte ska verkställas.

Men sådana löften har brutits förut i Iran, och nu säger kvinnans son och hennes advokat att risken är stor att hon kommer att avrättas redan den här veckan, när den heliga fastemånaden ramadan är över. Det är inte tillåtet att verkställa avrättningar under ramadan.

Advokaten har också bekräftat att kvinnan fick ett annat straff förra veckan, hon tvingades utstå 99 piskrapp för att ha visat sig utan slöja på en bild. Det var en brittisk tidning som publicerade bilden som sedan visade sig vara en annan kvinna. Tidningen har bett om ursäkt för misstaget.

Kvinnan har också tidigare anklagats för mord, men det ska hon ha frikänts helt från.

Avrättningar är inte ovanliga i Iran, men det är ovanligt med så här skarpa reaktioner från omvärlden. I sitt första så kallade State of the Union-tal i Europaparlamenten vädjade Jose Manuel Barroso till Iran att upphäva vad han kallade den barbariska domen.

Det iranska utrikesministeriet svarade med att västmakterna borde bekymra sig mer om sina egna problem. "Varför ska vi släppa brottslingar, det skulle ni knappast göra i Europa, va".

På en punkt har Iran gett efter, kvinnan ser inte ut att bli stenad till döds, allt tyder på att hon istället kommer att hängas.