Ohly lika hemsk som Åkesson - om Maud får välja

När Lars Ohly deklarerade att han var kommunist år 2004 rasade borgerliga samhällsdebattörer och politiker högljutt. Men även efter att han gått ut och sagt att han slutar benämna sig kommunist fortsatte kritiken.  I Aftonbladet kommenterade han lappkastet så här:  "Många vänsterväljare säger att begreppet kommunist blivit ett hinder. Och som partiledare kan jag ju inte utgöra ett hinder för partiets politik". Samtidigt var han tydlig med att det bara var begreppet han övergav, inte den ideologiska övertygelsen om det klasslösa samhället.  

Många hade svårt att acceptera vändningen som trovärdig. Den senaste i raden att skicka en kommunistkänga mot Ohly var Maud Olofsson i gårdagens partiledarutfrågning i SVT. På frågan om hon kunde tänka sig att samarbeta med de rödgröna i ett läge då Sverigedemokraterna blir vågmästare svarade hon att hon aldrig i världen kan kan tänka sig att regera med en kommunist.

Men ligger det något i anklagelsen, finns det kommunistiska ideal bland vänsterpartiets politiker? Och vad är problemet om det gör det? Statsvetaren Jonas Hinnfors ger oss den vetenskapliga analysen.  

/Hanna