TCO:

Tidigare sjukskrivna blir beroende av socialbidrag

Arbetsgivare är negativa till att anställa tidigare sjukskrivna. Det visar tjänstemannaorganisationen TCO:s undersökning bland 1 800 arbetsgivare. Enligt Roger Mörtvik, samhällspolitisk chef på TCO, leder detta till att allt fler blir beroende av socialbidrag.

– Jag skulle vilja säga att det funkar väldigt dåligt för den här gruppen. För många av dem spelar det nästan ingen roll hur mycket de är beredda att gå ner i lön. De kommer ändå att vara längst bak i kön till det nya jobbet, säger Roger Mörtvik.

För att arbetsgivarna inte vill ha dem?

– För att arbetsgivarna söker efter personer som har en fast fot på arbetsmarknaden, som har ny, färsk utbildning i bagaget, och som man upplever inte har tappat kompetens på grund av lång frånvaro.

I en undersökning som TCO låtit Statistiska Centralbyrån göra bland 1 800 arbetsgivare, svarade 56 procent att de är ganska eller mycket negativa till att anställa en som tidigare varit sjukskriven. Det är en liten ökning jämfört med förra året.

Något färre, 41 procent, säger sig vara negativa till att anställa en långtidsarbetslös och 14 procent är negativa till att anställa en som är över 55 år.

Jämförelsevis kan man säga att sju procent av arbetsgivarna sa sig vara negativa till att anställa en småbarnsmamma.

TCO menar att detta styrker kritiken mot de skärpta reglerna i sjukförsäkringen och arbetslöshetsförsäkringen, och att det också syns i ökade socialbidragskostnader för kommunerna.

Sveriges kommuner och landsting visar att socialbidragen har ökat med tolv procent första kvartalet i år och sedan ytterligare åtta procent under andra kvartalet.

TCO har även frågat 30 kommuner om orsaken till ökningen. 21 av dem svarade att det berodde på ändringarna i sjukreglerna och 23 att ökningen berodde på ändringarna i arbetslöshetsförsäkringen, vid sidan av krisen, ska sägas.

En av dem som fick socialbidrag under perioden är Ulrika Frödin, som är ensamstående tvåbarnsmamma från Östervåla.

Ulrika Frödin var även med på ett TCO-seminarium i december innan hon blev utförsäkrad.

– Jag har varit utförsäkrad och jag har kommit tillbaka och blivit sjukskriven. Jag tycker att det är befängt, det de har gjort. Vi ligger ändå ner, vi som är sjuka, säger hon.

Har du sökt socialbidrag under den här perioden?

– Ja.

Varför gjorde du det?

– För att min sjukpenning, eller a-kassan som man skulle få, aktivitetsersättningen, den blev ju lägre. Jag kunde inte försörja mig.

Hur kändes det att behöva söka socialbidrag?

– Förnedrande. Det är inte kul att gå dit och be om hjälp. Man vill ju klara sig själv, säger Ulrika Frödin.

Men enligt socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M) är den ekonomiska krisen en förklaring till att socialbidragen ökar.

– Vi ser fortfarande sviter av den ekonomiska krisen. Självklart är det inte bra att så många har och är beroende av försörjningsstöd, säger Cristina Husmark Pehrsson.

I en enkät till 30 kommuner svarade 70 procent att de skärpta reglerna i sjukförsäkringen är en viktig orsak till att socialbidragen ökar. Vad säger du om det?

– Jag kan konstatera att TCO:s inspel i dag handlar om 30 kommuner av 290. TCO själva medger också att man ska ta deras inlägg och deras siffror med stor försiktighet.

Men tror inte du att några av dem som nu får socialbidrag kommer från sjukförsäkringen?

– Jag kan absolut inte utesluta det. Men jag säger att det inte hindrar att vi med all kraft ser till att hjälpa de personerna att kunna komma tillbaka till arbetsträning, till praktik, till utbildning och rehabilitering, för att de inte ska bli kvar i försörjningsstöd längre än absolut nödvändigt, säger socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrsson (M).