Bostadsrättsförening ändrar sig

Efter Upplandsnytts rapportering om bostadsrättsföreningen Vivalla i Uppsala, som markerar ut vilka personer i området som bor i bostadssociala lägenheter, har föreningens styrelse beslutat sig för att ta bort markeringarna.

Bredvid vissa boendes namn på namnskyltarna i Vivallas hus står det "U-a K", som står för Uppsala kommun, en uppgift som betyder att den som bor i lägenheten har en bostadssocial lägenhet. Bostäderna har personerna fått via kommunen, uppgifter som ska skyddas av sekretess.

Flera lyssnare har kommenterat nyheten på vår hemsida och skriver att "det är kränkande och en förolämplig mot människor" och att det är "synnerligen olämpligt" och "lagvidrigt".

Efter Upplandsnytts rapportering i morse, och efter att några bloggare skrivit flitigt om detta på nätet de senaste dagarna, har alltså föreningen i dag beslutat att omedelbart ta bort markeringarna. Nya namnskyltar är redan beställda och de nuvarande skyltarna kommer att bytas ut troligtvis i morgon torsdag.

Föreningens Bernt Jonsson vill inte ställa upp på en bandad intervju och förklara orsaken till att de nu ändrat sig, men han säger:

– Vi kommer att ta bort markeringarna. Det gör vi, säger han.

Varför har ni beslutat att göra det?

– Jag vill inte kommentera det nu. Vi ska ha ett möte i styrelsen nästa vecka där ett formellt beslut om att ta bort markeringarna kommer tas.

Åse Sjöberg, som är en av de som bloggat om det här säger så här om beskedet från föreningen i dag:

- Det känns ju kanonbra. De kunde väl inte ha gjort på något annat sätt med tanke på den negativa uppmärksamhet de har fått nu. Man ser ju också på de kommentarer som ni har fått på er artikel på nätet att det här upprört människor. Så de kunde ju inte gjort annat. Det känns glädjande, säger Åse Sjöberg.