Greklands kris allt djupare

Nya uppgifter idag visar att Greklands ekonomi fortsätter att försämras. Regeringen förbereder fler åtstramningar samtidigt som en ny strejkvåg har börjat.

  | 

– Greklands öde kommer att avgöras inom de närmaste månaderna, säger Christoforos Sardelis, ekonom med svensk bakgrund i Aten.

Dagens nya siffror från Greklands statistikbyrå visar att recessionen, alltså den krympande ekonomin, fortsätter att förvärras.

Produktionen i landet föll med ytterligare nästan 2 procent under andra kvartalet i år. Det innebär att Greklands ekonomi krympt med 3,7 procent under de senaste tolv månaderna.

Recessionen är en följd av det jättelika åtstramningspaket som Grekland tvingats genomföra.

Åtstramningen är ett villkor för de stora lån som landet fått av de övriga euroländerna och Internationella valutafonden. Det är lån som varit nödvändiga för att Grekland inte skulle gå i statsbankrutt.

Men ännu återstår mycket av Greklands förändringspaket. Det handlar om stora strukturella förändringar i samhället, där regleringar ska bort, konkurrensen ska förbättras och rader av myndigheter ska krympas eller försvinna.

Och det är mot de förändringarna som motståndarna nu mobiliserar, säger Christoforos Sardelis.

– Det är stora strider som regeringen har framför sig, med mycket välorganiserade och starka fackföreningar - med mycket stark politisk anknytning också.

Igår ombildade premiärminister Papandreo sin regering. Ministrar med ansvar för investeringar, konkurrensfrågor och infrastruktur byttes ut mot nya krafter som ska stå på Papandreos sida i striden om ett nytt Grekland.

– Om han vinner den striden tror jag att man kommer att täppa till många hål i statsfinanserna som är nödvändiga. Annars kommer allt att rinna ut i sanden, säger Christoforos Sardelis.