Facket: Ny anställning risk för 250 000 unga

Cirka 250 000 unga riskerar att få en ännu svagare ställning på arbetsmarknaden. Det varnar LO och TCO med anledning av alliansens förslag om så kallad lärlingsprovanställning för ungdomar under 23 år.

Enligt LO:s avtalssekreterare Per Bardh innebär det ökad otrygghet för unga.

– Det är ett förslag som bara gör att unga får ytterligare en otrygg anställningsform. Vi tycker att det här är helt fel väg att gå, säger han.

Även tjänstemännens fack TCO är starkt kritiskt

– Alla som är under 23 år kan komma att omfattas av de här reglerna. Det betyder att vi talar om 250 000 på arbetsmarknaden i dag som kan få en svagare ställning, säger ordförande Sture Nordh.

De borgerliga partierna föreslår i sitt gemensamma valmanifest att lärlingsprovanställning ska införas för dem som är under 23 år. Och det gör alltså att en arbetsgivare kan provanställa en ung person i ett och ett halvt år istället för som i dag i ett halvår.

Trots namnet lärlingsprovanställning så finns det ingen koppling till utbildning i skolan. Lärlingsutbildning kopplat till gymnasieskolan är något helt annat som även facken gillar.

När det gäller lärlingsprovanställning är den direkt kopplad till arbetsgivaren som bestämmer hur mycket utbildning det ska vara. Det är en ny anställningsform som fack och arbetsgivare ska träffa avtal om.

Enligt facket kommer alltså 250 000 under 23 år att beröras och gå miste om sin anställningstrygghet. Förslaget har likheter med det omdiskuterade förslaget som Centerpartiet lade fram i förra valet om undantag i LAS för dem som är under 26 år. Det anser både LO och TCO.

Men de borgerliga partierna ser stora fördelar med lärlingsprovanställning. De vill genomföra förslaget och de tror att det kommer att minska ungdomsarbetslösheten.

– Vi vill att fler ska få pröva på. Väldigt ofta när jag har rest runt och suttit ner på arbetsplatser i Sverige så ser jag att det är en stigande medelålder. Vi tror att just genom att förlänga provanställningsperioder så kommer fler kunna komma i fråga och fler få jobb, säger moderatledaren Fredrik Reinfeldt.