Hundratals försvunna bosnier hittade i sjö

I Bosnien har ytterligare en stor massgrav efter kriget upptäckts. I ett område i östra Bosnien där man hittat flera massgravar tidigare, har nu kvarlevorna av omkring 250 människor hittats i en sjö.

BAKGRUND |

Området i östra Bosnien har varit intressant under en längre tid för institutet för försvunna personer, de som letar efter kvarlevorna efter dem som dödades och sedan grävdes ned i massgravar under kriget i Bosnien 1992-1995.

När den vackra Perucac-sjön i natursköna omgivningar, omgiven av berg och grönskande kullar undersöktes med båt i somras besköts institutets experter, men ingen kom till skada.

I slutet av augusti torrlades sjön delvis, då hittades de första kvarlevorna av krigsoffer- skallar och skelett nedsänkta i gyttjan.

Fynden fick institutet att öka sina ansträngningar i området, och nu har man hittat kvarlevorna av omkring 250 människor.

Enligt Amor Masovic som leder Bosniens institut för försvunna personer kan det finnas fler kvarlevor i gyttjan.

I början av kriget dödades nämligen flera tusen bosniska muslimer av serber i den närbelägna staden Visegrad i det som kom att kallas Visegradmassakrerna. Därför kommer arbetet vid sjön att fortsätta ytterligare en tid.

De kvarlevor som hittills hittats har förts till institutets laboratorium, där ska de DNA-testas för att man ska kunna fastställa identiteter, och så småningom ska anhöriga kunna begrava sina släktingar.