Många döda i ryskt sprängdåd

I ett bombdåd i den sydryska staden Vladikavkaz dödades idag minst 15 personer och mer än 130 skadades. Rysslands president har i skarpa ordalag fördömt dådet.

    |   

Rysk tv har visat bilder på chockade och skadade människor på den centrala marknaden i Vladikavkaz, huvudort i den kaukasiska ryska delrepubliken Nordossetien. Enligt myndigheterna utlöste självmordsbombaren sin sprängladdning i sin bil när han körde förbi huvudingången till marknaden.

Explosionen var så kraftig att fönstren i omkringliggande byggnader trycktes in. Enligt ögonvittnen hade ambulans- och räddningspersonal svårt att komma fram i det kaos som uppstod.

Ännu har ingen tagit på sig terrordådet men marknaden i Vladikavkaz har utsatts för flera mycket blodiga attentat under de senaste drygt tio åren. Rysslands president, Dmitrij Medvedev, kallade dådet barbariskt och de skyldiga för skurkar och missfoster.

Medvedev lovade också att de ansvariga ska gripas men att det viktigaste nu är att hjälpa de drabbade. Ett specialutrustat sjukvårdsplan har flugits från Moskva till Vladikavkaz, för att flyga de svårast skadade till den ryska huvudstaden.

Det till största delen kristna Nordossetien är betydligt lugnare än flera av de andra ryska delrepublikerna i norra Kaukasus. I de muslimskt dominerade Tjetjenien, Ingusjien och Dagestan utförs ofta terrordåd och det är vanligt att beväpnade separatister utkämpar strider med polis och militär.

Det mest uppmärksammade terrordådet i Nordossetien var gisslandramat i staden Beslan 2004, där över 300 vuxna och barn dog när ryska säkerhetsstyrkor stormade den skola där gisslandramat utspelade sig.