Strömsund

(SD) vill förbjuda muslimer i Strömsund

Sverigemokraterna i Strömsund vill inte att man ska få vara praktiserande muslim i Strömsund.
Det sa sverigedemokraternas toppkandidat till kommunfullmäktige Mikael Säbom i P4 Jämtlands valdebatt på torsdagen.

– Jag tycker inte man ska få vara praktiserande muslim i Strömsund, sa Mikael Säbom, SD.

Han åsikt möttes av motstånd från Kerstin Johansson som satt i publiken.

– Vad jag förstår är även han invandrare i Strömsund och var drar vi gränsen för när man är invandrare. Jag är infödd och jag vill inte påstå att jag skulle vara något bättre än en uzbek, sa Kerstin Johansson.


Men att det finns främlingsfientlighet i Strömsund idag.
Det säger Linn Edin som satt i publiken.

– Jag går på Hjalmar Strömerskolan och där kan man dagligen höra påhopp på flyktingarna, säger Linn Edin.

Information ska minska främlingsfientligheten

De partier som redan finns etablerade i Strömsunds kommun vill möta främlingsfientligheten med mer information.

– Det viktigaste är att vi pratar om frågan och informera om de människor som kommer hit, säger Karin Stierna, C

– Jag tror att det mesta handlar om bristande kunskap. Jag tror att man måste lära sig mer om varför vi har flyktingar i vår kommun, säger Gudrun Hansson, S.

– Det har pratats för litet om detta. Vi måste informera mycket mera om de här frågorna. Om man inte informerar medborgarna om det här ger det grogrund för till exempel Sverigedemokraterna, säger Hans Wessén, M.

– Vi har inte lyckats med integrationspolitiken till fullo. Flyktingarna, främst uzbekerna, skulle ha placerats ut i hela kommunen och inte bara i Strömsund, det har Rättvis Demokrati velat, säger Göran Edman, RD.

Moderaterna vill utvärdera flyktingmottagandet

Representanterna för de partier som finns i kommunpolitiken idag i Strömsund är eniga om att flyktingar och invandrare behövs i Strömsund för att vända kommunens befolkningsminskning, men Moderaterna vill utvärdera kommunens flyktingmottagande.

--Vi måste utvärdera flyktingarnas situation. Vi måste veta vad det här kostar innan vi avgör om vi ska ta emot fler flyktingar, säger Hans Wessén, M.

Inget samarbete med SD efter valet

Inget av de partier som idag finns representerade i kommunpolitiken kan tänka sig ett samarbete med Sverigedemokraterna i Strömsund.
Men SO-läraren Pär Sundberg på Vattudalsskolan som lyssnade på dagens debatt vill att de etablerade partierna ska vara tydligare mot Sverigedemokraterna.

– Ni måste börja ta Sverigedemokraterna på allvar. Det går inte att skjuta problemet under mattan. Det har vi bestämt oss för att inte göra i skolan. Vi har bestämt oss för att ta diskussionen med de elever som vill prata om Sverigedemokraterna, sa Pär Sundberg.

Peter Frost från Vänsterpartiet är självkritisk när det gäller hur partierna i Strömsund har hanterat Sverigedemokraterna.
Han säger att det finns ett problem med att de etablerade partierna har betraktat Sverigedemokraterna som ett oseriöst parti.