HUDDINGE

S anklagas för valfusk i Huddinge

Socialdemokraterna i Huddinge anklagas för att ha försökt påverka hur väljare röstar utanför och inne i vallokakalerna - något som är förbjudet enligt vallagen.

Jan Wiman, kommunens valhandläggare, har fått in klagomål från flera håll i kommunen:

- Det är väldigt allvarligt när det går till på det här sättet, säger han.

Det är röstmottagarna på ett antal bibliotek i Huddinge, där väljare kan förtidsrösta, som berättar om socialdemokratiska valarbetare som följt med väljare in i lokalen och gett dom socialdemokratiska röstsedlar:

- Röstmottagarna har upplevt det som väl aggressivt och kontaktat mig, säger Jan Wiman.

Reglerna från Valmyndigheten säger att inga partifunktionärer får uppehålla sig i vallokalen utan bara gå in där och lämna sina valsedlar och sen gå därifrån.

Enligt Ann-Marie Högberg socialdemokratiskt oppositionsråd i Huddinge har valarbetarna bara velat hjälpa väljarna att rösta rent praktiskt - inte försökt påverka vem dom röstat på - men partiet ska nu påminna sina valarbetare om vad som är tillåtet och inte:

- Vi har verkligen tagit det här på allvar och återigen infromerat våra valarbetare om att man inne i vallokalen inte får dela ut några valsedlar och där ska det inte vara någon politisk propaganda.

Enligt Ann-Marie Högberg har valarbetarna bara följt med in i vallokalen för att visa var valförättarna sitter och var valskärmen finns, men nu slutar man med det eftersom det uppfattats på fel sätt:

- Det är ju oerhört viktigt att man inte kan ifrågasätta hur valet gått till, säger Ann-Marie Högberg.