Dystert inför klimatmötena i Mexico och Sydafrika

Idag höll miljöminister Andreas Carlgren och hans syafrikanska kollega Patience Sonjica, Minister for Water and Environmental Affairs, en pressträff inför det stundande klimatmötet i Cancun i Mexico. Ingen av dem trodde att man kan nå till ett nytt avtal där, men de lät inte så optimistiska inför nästa träff i Sydafrika 2011 heller...

Den sydafrikanska miljöministern Patience Sonjica verkade överens med Andreas Carlgren om att eftersom inte USA:s president Barack Obama kan skriva på ett nytt bindande klimatavtal så länge den amerikanska kongressen vägrar godkänna hans klimatlagstiftning, så kan det inte bli ett bindande avtal påskrivet i Cancun som kan ta över när Kyoto-protokollet löper ut år 2012. Det gäller dessutom att få med Kina på ett nytt avtal och USA:s och Kinas rivalitet försvårar processen avsevärt enligt Sonjica och Carlgren. Bara om båda dessa svårigheter övervinns kan man nå ett nytt bindande klimatavtal i Sydafrika.

Möjligen kan man på toppmötet i Cancun i december lösa några svåra knäckfrågor. Det måste till system för säker mätning och rapportering av vilka åtgärder olika länder gör så att man vet om det uppfyllt sina löften i ett nytt klimatavtal eller inte. En annan svår nöt att knäcka är att se till att stora summor överförs från rika till fattiga länder för att stödja anpassning till ett förändrat klimat och hur de ska få råd med förnyelsebar energiteknik istället för billigt kol.

Jag frågade Patience Sonjica om det nu visar sig vara omöjligt att få alla FNs 192 (typ) länder att skriva på ett nytt bindande klimatavtal, men de 20 största utsläpparna kommer överens sinsemellan om ett eget bindande avtal, skulle Sydafrika stödja det då?
– Det var en knepig fråga. Klimatförhandlingarna är en FN-driven process och skulle i så fall skapa 2 grupper av I-länder och U-länder. De rika länderna måste leda processen, men det är inte rimligt att bara dessa länder ska binda sig. Och snart kanske fattiga länder som står utanför blir stora utsläppare, så jag vill helst undvika den frågan, svarade Patience Sonjica.

Sverige har också lovat att hjälpa Sydafrika med politiskt stöd, expertis och möjligen också pengar inför deras klimattoppmöte 2011. Enligt Carlgren är EU och Afrika överens om att det är ett bindande avtal som är målet, inte frivilliga och vagt formulerade överenskommelser som blev resultatet av klimatmötet i Köpenhamn.