Valet 2010

Allianspartier avvisar samarbete med rödgröna

Inviter och avståndstaganden haglar mellan partiledarna efter att flera av Miljöpartiets regionordförande sagt att de är öppna för ett samarbete med den borgerliga alliansen om Sverigedemokraterna blir vågmästare i riksdagen efter valet.

Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund tycker att det är lika främmande att samarbeta med Vänsterpartiledaren Lars Ohly som med Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

– Det är som att fråga "vill du ha pest eller kolera?" Det går inte att välja mellan dessa. Båda står för en människosyn som jag inte kan förlika mig med, säger Göran Hägglund.

Vem är pest och vem är kolera?

– Det får de slåss om inbördes, det behöver jag inte ha någon synpunkt på.

I morse skrev Svenska Dagbladet att en majoritet av Miljöpartiets regionordförande är öppna för att samarbeta med alliansen för att hålla Sverigedemokraterna från makten.

Det väckte återigen frågan om hur villiga partiledarna i de sju riksdagspartierna är att samarbeta över blockgränserna eller bryta blocken om det är så att varken de rödgröna eller allianspartierna får egen majoritet efter valet, och Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen och blir vågmästare.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson står dock fast vid att de rödgröna kommer att hålla ihop, men i ett sådant läge vill han bjuda in ett av allianspartierna, gärna Centerpartiet eller Folkpartiet.

– Vi är beredda att ha ett samarbete med något eller flera av de partier som i dag finns i alliansen för att skapa en majoritetsregering efter valet. Det vill vi göra tillsammans med de rödgröna.

Men utsikterna att få med Centerpartiet i ett rödgrönt samarbete om man har kvar Vänsterpartiet verkar minimala. Centerledaren Maud Olofsson deklarerade häromdagen att hon inte är intresserad av Vänsterpartiet.

– Aldrig i världen att jag sätter mig i en regering med en kommunist, sa hon.

Statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt har tidigare sagt att han är beredd att bjuda in Miljöpartiet till ett samarbete med alliansen.

Numera säger han att han vill fortsätta regera vidare i minoritet med de andra allianspartierna.

I dag fick han frågan om han utesluter ett samarbete med Miljöpartiet.

– Jag har lyssnat på Miljöpartiets ledning och de är mycket tydliga. En röst på Maria Wetterstrand är en röst på Mona Sahlin.

Du tror inte på den vägen?

– Jag respekterar att Maria Wetterstrand och Peter Eriksson har varit tydliga. En röst på Maria Wetterstrand är en röst på Mona Sahlin, säger Fredrik Reinfeldt.