Dubbelt stålbad för grekerna

Nu visar det sig att den grekiska befolkningen drabbas dubbelt av stålbadet som landet just nu genomgår. För samtidigt som grekiska löner sänks och pensionerna krymper, så stiger priserna.

Det är en paradox säger Christoforos Sardelis, ekonom i Aten med bakgrund i Sverige.

– Å enda sidan har vi en djup låg lågkonjunktur, å andra sidan har vi en inflationstakt på 5,5 procent, säger han.

Sjunkande löner, krympande ekonomi och ökad arbetslöshet. Om en sådan utveckling kombineras med stigande inflation, alltså högre priser - då har vi ett ekonomiskt mardrömsscenario som brukar kallas stagflation.

Och det tycks vara där Grekland är just nu. Folk får mindre pengar att handla för och dessutom räcker de kvarvarande pengarna till allt mindre, eftersom priserna går upp.

Det problematiska med stagflation är att den vänder ekonomiska samband på huvudet. Om efterfrågan går ner på grund av lönesänkningar, ska priserna sjunka. Men i Grekland är det just nu tvärt om. Inflationen är just nu nästan tre gånger så hög om man jämför vad som är tillåtet inom Euro-området.

Utvecklingen förbryllar grekiska ekonomer, säger Christoforos Sardelis. Men han pekar på en möjlig förklaring:

– De indirekta skatterna, moms och så vidare har gått upp. Och det verkar som om alla liksom bara övervältrar hela beloppet till konsumenterna. Det visar att den grekiska interna marknaden inte fungerar så väldigt väl.

Och det är just bristande konkurrens och skyddande regelverk som anses vara ett av de grundläggande problemen i det grekiska samhället.

 Den grekiska regeringen förbereder just nu en hel serie lagförslag som ska förändra villkoren för den grekiska produktionsapparaten i grunden.