Norsk olja ger jobb i Sverige

Investeringarna inom den norska olje- och gasindustrin blir rekordstora de närmaste två åren. Och investeringsviljan gynnar nu också svensk tillverkningsindustri.

Ett av företagen som märker av att konjunkturen vänt snabbt i Norge är Tonsjö AB, i Kode norr om Göteborg. De tillverkar rördelar till den norska oljeindustrin, berättar vd Jonny Nyberg.

– Just nu märker vi en större efterfrågan av våra tjänster i Norge. Man investerar mer och mer, de skriver nya kontrakt, det finns ett sug nu i offshore-branschen i Norge, säger han.

Investeringarna inom den norska olje- och gasindustrin de kommande två åren bli rekordstora, enligt norska Statistiska sentralbyråns prognos.

I år investeras det för 140 miljarder norska kronor. Det är en ökning med fem miljarder från förra året.

Nästa år, 2011, plussar man på med ytterligare nio miljarder. 2012 väntas ökningen fortsätta för att sedan plana ut 2013.

Det innebär att många svenska företag med oljerelaterad produktion nu får stora beställningar på varor och tjänster.

En konkurrensfördel är bland annat att svenska löner är låga, i förhållande till de norska, säger Thor Valsø-Jørgensen, säljare på Parmascand AB, i Ljungaverk i Ånge kommun.

Företaget tillverkar bland annat grävmaskiner för havsbotten Man omsätter i dag 50 svenska miljoner från norsk offshoreindustri, en sjättedel av företagets hela omsättning. Och nu förväntas orderingången öka.

– Sverige är ett låglöneland. Svenskarna kanske inte tror det själva, men jämfört med Norge. En svetsare i Norge kan tjäna 600 000 och en bra betald svetsare i Sverige kanske tjänar hälften.

På Ramnäs, några mil utanför Västerås, tillverkar man offshorekätting som används bland annat till att förankra norska plattformar till havs. Olle Wandin, teknisk chef vid företaget, märker att investeringarna ökar.

– Vi får mycket förfrågningar. Man har inför nästa år och slutet av det här året, en ökad aktivitet och kommer att investera mer.

Det svensk-amerikanska företaget GVA, en sammanslagning av Götaverken och Arendal, har i dagen stor del av sin försäljning inom norsk oljeindustri. Där kan man i dag berätta att en ny order på design på plattformar för norska Statoil kommer att ge Göteborg nya jobb. Det berättar vd:n Mats Lindén.

– Det innebär jobb till Göteborg, vilket är positivt.