Val 2010

Ohly vill ha idrott varje dag i skolan

– Usel idrottspolitik, säger Lars Ohly om moderaterna. – Idiotiskt, ingen tror dig, säger idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth, när de två debatterar idrottsfrågor hos Sportextra.

När den moderate idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth mötte vänsterpartiledaren Lars Ohly i Radiosportens valduell tidigare i dag lovade Lars Ohly mer idrott på schemat för grundskoleelever, trots att de rödgröna ännu inte är överens.

– Jag säger att det bör vara minst en timmes fysisk aktivitet varje dag i skolan. Socialdemokraterna säger en halvtimme, vilket jag tycker är snålt, säger Lars Ohly.

Men finns det något gemensamt löfte?

– Nej, inte mer än att Socialdemokraternas krav är ett minimum, jag kommer se till att det blir mer än så.

I dag har grundskoleelvever drygt 1,5 timmes idrott i veckan, men även den sittande regeringen i form av skolminister Jan Björklund har öppnat upp för mer skolidrott, och idrottsministern Lena Adelsohn Liljeroth var positivt inställd till det i dag.

– Ja, jag tycker det är utmärkt, men jag tänker inte ge mig in på schemafrågor, det får vi ta med skolministern.

Det hettade till ordentligt när debatten kom att handla om att Riksidrottsförbundets undersökning av landets kommuner visat att mer än var femte kommun skär ner på stödet till idrottsföreningarna.

– Det beror bland annat på att den här regeringen har haft fullt upp med att sänka skatter istället för att se till att det finns medel också till idrotten. Det är usel idrottspolitik, säger Lars Ohly.

– Det är iditotiskt, det är ingen som tror dig när du säger detta. Föreningarna har fått betyligt mer under den här mandatperioden än vad de har haft tidigare, kontrar Lena Adelsohn Liljeorth.

I går gick Socialdemokraterna ut å lovade att dom skulle stödja en ansökan om Fotbolls-EM 2020, men det är inget gemensamt löfte.

– Vi har inte diskuterat klart ännu, men jag är positiv, svarar Lars Ohly på Socialdemokraternas förslag.

Alliansen har inte tagit ställning till frågan än, men idrottsministern valde i dag att gå till attack mot socialdemokraterna.

- Jag kan konstatera att detta är inget som de rödgröna har diskuterat, utan det är ett soloutspel. Jag är förvånad.

Alexander Lundholm
alexander.lundholm@sr.se