"GÅTAN GÖRAN LINDBERG"

Göran Lindberg kunde ha avslöjats tidigare

En av de unga kvinnor som våldtogs av förre polischefen Göran Lindberg lämnade så många och så tydliga uppgifter att det hade kunnat leda till ett gripande redan 2007. Det framkommer av dokumentären "Gåtan Göran Lindberg" som sändes i P1 i dag.

– Spaningsläget var till synes utmärkt. Polisen hade gärningsmannens DNA, två nummer till hans mobiler samt ett tydligt signalement på både honom och hans bil, och sist men inte minst nästan hela bilnumret.

Ur dokumentären Gåtan Göran Lindberg. Där framträder bland andra Helena som egentligen heter något annat. 2007 var hon 17 år och tvångsintagen på ett behandlingshem där hon vantrivdes.

Via datinglinjen Telefiket fick hon kontakt med en man som lovade att hjälpa henne ur tvångsvården, han hade sådana kontakter. I gengäld ville han köpa sex av henne. De stämde träff och han körde henne till en konferensanläggning där hon utsattes för en grov våldtäkt.

I förhör med polisen efteråt gav hon ett tydligt signalement på gärningsmannen: ca 180 cm, tjockt, grått hår, propert klädd. Hon beskrev också bilen: silverfärgad, snobbig, sportig. Och med ett registreringsnummer där både första bokstaven och siffrorna är korrekta. Reportern i dokumentären ringer upp bilregistret.

– När man har en stor del av registreringsnumret - i det här fallet mer än hälften då är det ganska lätt att ta fram. Det är en Mercedes Benz I 220 CDI, berättar bilregistret.

Det ger träff på ett 20-tal bilar. Men någon närmare kontroll av de bilarnas ägare gjordes inte för att se om de stämde med gärningsmannens DNA. Inte heller avlyssnades de kontantkortsmobiler som våldtäktsoffret Helena hade lämnat nummer till.

Två ledamöter i polisstyrelsen i Uppsala har krävt en sanningskommission, bland annat för att utreda om polisen hade kunnat avslöja Göran Lindberg redan 2007. En av ledamöterna är socialdemokraten Staffan Yngve som säger till Ekot att det skulle kunna sätta stoppa för framtida serievåldtäkter.

– Man bör ju kunna följa grova våldtäkter och i varje fall lära sig av sådana här händelser och få en bättre teknik för att undvika en serie allvarliga händelser.

Frågan om att inrätta en sanningskommission vilar just nu på justitedepartemnetet i väntan på rättegång och dom i hovrätten. En farhåga som Staffan Yngve också vill kunna utesluta är att polisen valde att inte gå till botten med Helenas uppgifter.

– Är det så att man så att säga tvekar om man får träff på någon person som tillhör samhällets toppar. Allmänheten vill veta om man bedriver sådana här undersökningar förutsättningslöst, och det är sådant man kan se om man kan gå in i den här utredningen, säger Staffan Yngve (S), ledamot i polisstyrelsen i Uppsala.