Claude Chabrol har avlidit

Den franska filmregissören Claude Chabrol har avlidit. Chabrol har under sin karriär gjort ett åttiotal filmer och är en av förgrundsfiguren i det som kom att kallas den franska nya vågen.

Claude Chabrol är en av Frankrikes största regissörer genom tiderna, som en del av den franska nya vågen på 50-60 talet, med de andra regissörerna François Truffaut, Eric Rohmer och Jean-Luc Godard.

Chabrol fortsatte att filma. Så sent som 2008 regisserade Chabrol filmen Bellamy med Gerard Depardieu i huvudrollen, och vid en intervju på fransk tv då sa Chabrol att han nu njuter mer än innan av att filma.

– Att få träffa mina vänner, skådespelarna, teknikerna, och att får göra så bra vi kan på det mest njutbara sätt, det är en verklig lycka.

Men Bellamy blev alltså Chabrols sista film i en lång serie av ungefär 50 produktioner för biografer och tv.

Sveriges Radios kulturkorrespondent Gunnar Bolin säger att Claude Chabrol har betytt oerhört mycket för filmen. Så här beskriver han en typisk Chabrol-filmer:

– Små kammarspel med mycket intensivt skådespel och ganska likt Hitchcock. Ofta en historia med ett mord, där man inte vet hur det hela gått till, som berättas på ett mycket intensivt och spännande sätt.

Och Gunnar Bohlin har sina personliga Chabrol-favoriter.

– Både Slaktaren och Mannen hustrun älskaren är väldigt bra. Men Ceremonin, om man hittar den, har en scen som är magnifik. Mannen ska hämta flickan som ska börja arbeta i familjen och åker till tågstationen. Tåget dånar in och åker – ingen flicka där. Så glider kameran till perrongen bredvid och där står en ensam kvinna och vi vet omedelbart att det här kommer att sluta illa.