Gapet växer mellan blocken inför valet

Nu är det en vecka kvar till valet avgörs och i Sveriges Radios sammanvägda index får alliansen för första gången egen majoritet.

Men Socialdemokraternas ledare Mona Sahlin var ändå optimistisk när de rödgröna partierna framträdde i Kungsträdgården i centrala Stockholm i dag.

– Jag tar varje mätning på allvar, men det avgörs på söndag. Fortfarande har väldigt många väljare inte bestämt sig, många väljare är beredda att byta mellan blocken, det är nu det avgörs. Och det är nu de stora frågorna ska debatteras, säger hon.

Statsvetaren Henrik Oscarsson vid Göteborgs Universitet säger att opinionsläget just nu är till fördel för alliansen.

– De har en ljum opinionsvind i ryggen när de går in i sista veckan, och det är psykologiskt ett övertag när man ska ut på gator och torg och övertyga människor. De rödgröna har en opinionsmotvind när man går in i sista veckan och måste vinna alla debatter, vinna alla utfrågningar och göra väldigt bra ifrån sig i den sista avslutande partiledardebatten på fredag.

Med en vecka kvar till valet fortsätter gapet mellan de två regeringsalternativen att öka. Alliansen får 50 procent och de rödgröna 43,6 procent i den sammanvägning av opinionsundersökningar som Novus opinion gör för Sveriges Radio. Där ingår fem olika opinionsundersökningar.

Inom de olika blocken backar de stora partierna, både Moderaterna och Socialdemokraterna, och också Miljöpartiet har en neråtgående trend.

Däremot ökar Vänsterpartiet, Folkpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet. Och alla riksdagspartier når över 4 procentspärren.

Sverigedemokraterna får 4,6 procent av rösterna i det sammanvägda indexet. Men brukar då Sverigedemokraterna få fler eller färre röster när det verkligen gäller på valdagen?

– I tidigare val har Sverigedemokraterna haft fler som går och röstar på dem än vad de haft stöd i opinionsmätningarna. Men det är inte alls säkert att det blir så den här gången, säger Henrik Oscarsson.

Andelen osäkra väljare fortsätter att vara stort och enligt Henrik Oscarsson kan så många som en tredjedel av väljarna bestämma sig sista veckan. Och de som bestämmer sig sent väljer ofta mellan de olika blocken enligt honom.

– Det är grupper av väljare som "kommer sent till festen", om uttrycket tillåts. Som först nu kanske börjar fundera på att om en vecka är det val.

Så det är långt ifrån avgjort?

– Det är som i fotboll. Man spelar tills domaren blåser.

Både alliansen och de rödgröna patierna försöker nu alltså in i det sista mobilisera sina valarbetare och övertyga osäkra väljare.

I går framträdde alliansens partiledare i centrala Stockholm, i dag var det de rödgrönas tur i Kungsträdgården mitt i Stockholm, med bland annat Hollywoodstjärnan Stellan Skarsgård som dragplåster och talare.

Men på en pressträff före evenemanget var också vänsterledaren Lars Ohly självkritisk till varför det inte går bättre i opinionen för det rödagröna blocket.

– Vi har inte varit tillräckligt bra på att föra ut jobbpolitiken. Vi har väldigt stark politik för att skapa arbete.

Vad är skälet till att inte ni lyckats nå ut tillräckligt?

– Vi skyller inte på någon annan än oss själva. Den här veckan ska vi prata jobb, välfärd och miljö.