Tyska kärnkraftsuppgörelsen vacklar

Det har inte ens gått en vecka sedan Tysklands förbundskansler Angela Merkel lyckades få sin splittrade regeringskoalition att komma överens om att   för landets kärnkraftverk.

Nu kommer uppgifter om att uppgörelsen vacklar. Hennes egen miljöminister anser att den prestigeladdade överenskommelsen strider mot grundlagen.

Det är miljöminister Norbert Röttgen som enligt tidningsuppgifter har kritiserat regeringens egen överenskommelse och sagt att den tyska författningsdomstolen inte kommer att gå med på den utan att delstaterna får säga sitt.

Problemet för miljöministerns regering är att i delstaternas kammare i den tyska riksdagen har oppositionen gjort klart att man kommer sätta tvärstopp för varje försök att låta kärnkraftverken drivas längre än till 2021, som man tidigare har beslutat om.

Miljöministerns dubbla budskap är ett huvudbry för förbundskanslern på flera sätt.

Länge skämtade politiska bedömare om att i regeringen Merkel härskade filosofin att om man har två ministrar, ja då har man också två åsikter.

Men efter maratonförhandlingarna i förra veckan såg det ut som regeringen äntligen hade lyckats nå en gemensam ståndpunkt i den känsliga kärnkraftsfrågan.

Löptiden för Tysklands 17 reaktorer skulle förlängas med i snitt 12 år. Nu ifrågasätter alltså hennes egen minister det beslutet.

Och kärnkraften splittrar inte bara regeringen utan än mer det tyska folket. Enligt opinionsmätningar vill 56 procent av tyskarna hålla sig till det tidigare fattade avvecklingsbeslutet, bara 38 procent vill förlänga löptiden.

I april demonstrerade 150 000 människor mot förlängd driftstid och nästa söndag planeras en ny stor demonstration.

Stödet för kärnkraften lär sjunka ytterligare av att det i går avslöjades att den skandalomsusade saltgruvan Asse i norra Tyskland innehåller tio gånger mer medelradioaktivt avfall än vad som tidigare var känt. Och avfallet måste flyttas eftersom gruvan läcker och hotar att rasa.

Turerna kring kärnkraften är ett svårt prov för Angela Merkel. Hon har gjort sig känd för att vänta ut frågor och att föredra kompromisser, nu måste hon piska ihop sin gnabbande koalition och få den att gå åt ett håll, annars riskerar hon historiskt usla valresultat i flera viktiga delstatsval i vår.