Kritik mot våldtäktsutredning i Lindbergfallet

Stockholmspolisen får nu skarp kritik för utredningen av en våldtäkt 2007. Gärningsmannen var förre polischefen Göran Lindberg, vilket inte upptäcktes förrän han greps i vintras.

Enligt uppgifter som kom fram i P1-dokumentären "Gåtan Göran Lindberg" i dag hade Lindberg kunnat gripas redan 2007, eftersom våldtäktsoffret kunde lämna så detaljerade uppgifter.

Det hade inte varit svårt att hitta rätt gärningsman direkt, säger kriminologiprofessor Leif GW Persson.

– Med de uppgifter som man hade borde det ha gått att hitta en misstänkt person inom loppet av en dag, med hjälp av datorn och utan att man hade behövt lämna sitt tjänsterum ens.

Vad hade krävts?

– Ett antal knapptryckningar. Problemet är antagligen att först blev det säkert liggande ett antal dagar, och sedan när man blev klar över vem målsägande var slog de vanliga reflexerna till, vissa tas inte på allvar. Här har du en omhändertagen tjej som dessutom har rymt från hemmet. Sedan blir det liggande ytterligare ett tag och så skrivs det av.

Det fanns dna från gärningsmannen. Och kvinnan kunde ge ett tydligt signalement på både gärningsman och bil – med största delen av bilnumret. Hon hade också mobilnummer. Ändå lades utredningen ner, och Göran Lindberg gjorde sig sedan skyldig till en lång rad sexbrott.

Våldtäkter, koppleri, misshandel och sexköp. Det var först i vintras som polisen började spana på honom och han greps den 25 januari i år.

Två ledamöter i Uppsalapolisens styrelse har krävt en sanningskommission för att granska hur våldtäktsutredningen 2007 sköttes.

Och efter dokumentären lovar nu rikspolischefen Bengt Svensson att utredningen ska granskas omedelbart.

– Jag har pratat med länspolismästare Carin Götblad efter programmet. De kommer att titta på den här i morgon, om det finns skäl att tycka att den här är så dålig eller att man har begått misstag som bör utredas av åklagare.