Enighet om hårdare krav på världens banker

Världens finanselit har enats om nya spelregler för bankerna. Genom högre krav på hur mycket kapital bankerna måste ha hoppas man kunna undvika att skattebetalarna tvingas rädda banker vid eventuella framtida finanskriser.

När de nya, så kallade Basel III-reglerna, har trätt i kraft fullt ut kommer bankerna att behöva ha en reserv på sju procent av sina tillgångar i eget kapital. Det är mer än tre gånger så mycket som de har behövt ha i kassan hittills.

Det tog ett år av förhandlingar att komma överens om de nya reglerna och det må låta segdraget, men jämfört med de tio år det tog att komma överens om den förra regelboken, Basel II, så har centralbankschefer och företrädarna för finansmyndigheterna i 27 länder jobbat som blixten.

Det som har skyndat på är förstås erfarenheterna av finanskrisen. Brända av att behöva rädda banker med skattebetalares pengar hoppas man att de nya reglerna ska göra bankerna så motståndskraftiga att de framöver ska klara av stora förluster själva.

Reglerna ska träda i kraft stegvis, med början 2013, så att bankerna får tid på sig att återhämta sig från den rådande finansiella oron innan de måste avsätta dyrbart eget kapital i reserven.

En majoritet av länderna som representerades i schweiziska Basel ville att reglerna skulle vara ännu strängare, men framför allt tyska banker har in i det sista motsatt sig regelskärpningen med hänvisning till bankväsendets speciella struktur i Tyskland.

Bland annat kommer nu bankjätten Deutsche Bank att behöva be sina aktieägare om mer pengar.