recension | textil

Hommage á Textilia en fullträff på Röhsska

En av de bättre textila utställningarna på länge visas på Röhsska museet i Göteborg - det menar vår recensent. Det gäller i ämnesvariation, i aktualitet, i skönhet och i tekniskt kunnande. Det är en hyllning till galleristen Anita Eneroth som under 30 år haft Galleri Textilia i sitt hem. Nu har hon slutat och som en Hommage á Textilia har Röhsska valt ut ett 40-tal verk av konstnärer som ställt ut hos Eneroth.

Som sagt - sällan har jag sett en sån kraftfull utställning - och så snyggt utställt. Vävd graffiti (Lars-Eric Johansson), tovade skulpturer (Åsa Wretman), tuftade mattor (Jonathan Josefsson), gobelängteknik i bildvävar (Jenny Hansen och Eva-Britt Rosenqvist bl.a.), koppar och järntrådar (Gerd Brox Simonsen) och applikationer (Kerstin Bergman bl.a.).

Konkreta objekt som stickade kvinnorkroppar med frön i (Annajo Niklasson), livstycken av fiskelina och knappar (Kerstin Åsling-Sundberg) eller evighetskalendern där varje dag porträtterar en tiger som har dödats (Ulva Ugerup).

Eller motiv från Hiroshima (Berit Jonsvik och Kerstin Olsson) eller 15 manshöga blommor i lin, bomull och stål (Ulrika Berge) - eller sex små gubbar uppspända och nålade som skalbaggar under glas (AnnLis Krüger).

En suverän utställning alltså på Röhsska. Om jag med kniven mot strupen ska välja ett enda verk att apostrofera, är det Nina Zetterquists Noli me tangere - Rör mig inte. Fyra kvinnor i naturlig storlek svävar eller hänger med böjda huvuden under en krona. Under kropparna ser vi en sjö av blod - eller är det en brinnande eld? De fyra är klädda som brudar - eller är det en svepning?

Nina Zetterquists Rör mig inte - ett av många gripande verk på utställningen Hommage á Textilia på Röhsska museet i Göteborg.

Utställningen pågår till och med 30 januari 2011.