Grekland

Papandreou kritisk mot räddningspaketet

Greklands premiärminister Giorgios Papandreou säger i dag att han är kritisk till euroländernas arbete med ett grekiskt räddningspaket. Det tog alldeles för lång tid och det förvärrade problemen, säger Papandreou.

– Om det här hjälppaketet hade kommit tidigare skulle krisen ha varit mindre inte bara för Grekland utan också för andra länder som hade problem, till exempel Spanien och Portugal. Men samtidigt skulle vi kanske också ha haft mindre svårigheter med programmet, säger Giorgios Papandreou.

Det tog mer än sex månader för Internationella valutafonden och de övriga euroländerna att komma överens om vad som skulle göras i fallet Grekland. Papandreou menar att det gjorde finansmarknaderna ännu mer misstänksamma och räntorna drevs upp ytterligare.

Enligt Papandreou har det alltså dessutom inneburit att det jättelika åtstramningspaketet som Grekland nu tvingas att genomföra slår hårdare än vad som skulle ha varit nödvändigt.

Men samtidigt säger han att man förstås bör inse att det är komplicerat att ena ett område som Europa bakom ett så svårt beslut.

– Man måste förstå att Europa är väldigt stort med många länder. Man har behandlat det väldigt fort för den europeiska standarden, säger Giorgios Papandreou.