Östros till attack mot Reinfeldt om SD

Oppositionens finansministerkandidat Thomas Östros angriper Moderatledaren Fredrik Reinfeldt för att inte tillräckligt tydligt utesluta att ge Sverigedemokraterna inflytande om de kommer in i riksdagen.

Oppositionens finansministerkandidat Thomas Östros kampanjade i Uppsala i dag och uppmanade statsminister Fredrik Reinfeldt att "klart och tydligt säga att han aldrig någonsin kommer att regera med stöd av främlingsfientliga partier":

– Jag tror att det finns en risk för att vi får ett främlingsfientligt parti in i riksdagen och samtidigt har vi en situation där vi har en statsminister som säger att han är beredd att regera vidare, med indirekt stöd av Sverigedemokraterna.

– Det är en väldigt allvarlig situation som måste diskuteras. Vi kommer inte att försätta oss i en situation, från de rödgrönas sida, där vi någonsin blir beroende av Sverigedemokraterna, säger Thomas Östros.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin, på valturné i Malmö i dag, kritiserade Fredrik Reinfeldt på precis samma sätt, och efterlyste ett besked från honom om att aldrig göra sig beroende av Sverigedemokrater i riksdagen.

Fredrik Reinfeldt fick frågorna i SVT:s duell i går kväll och svarade:

– Vi har samma besked, vi vill inte heller ta i dem i tång, om nu vi ska använda det begreppet, sade han och menade att de två största blocken ska regera Sverige och att Miljöpartiet är alliansens utgångspunkt vid en minoritetsregering.

Thomas Östros sade i dag att han inte tycker att det beskedet räcker. Han utesluter inte ett möjligt nyvalsalternativ.

–  Man kan inte utesluta någonting när det gäller att se till få en stark regering i en orolig ekonomisk tid och när vi riskerar att få ett främlingsfientligt parti in i riksdagen, och då vi rödgröna sagt att vi är beredda i en sådan situation om vi blir största block att bjuda in andra partier för att säkra att vi får en stark regering, säger han.

Fredrik Reinfeldt har även i dag tagit avstånd från Sverigedemokraterna och sagt till nyhetsbyrån TT att efter val måste man alltid analysera det nya läget och söka breda samarbeten.

Det är vi beredda att göra, sade Reinfeldt och fortsatte att det avgörande är vilket av regeringsalternativen som är störst på valnatten.