Budgetdebatt

Stora besparingar väntar i Tyskland

I Tyskland inleds i dag en fyra dagar lång budgetdebatt i förbundsdagen. Det handlar dels om budgeten för nästa år, dels om de 80 miljarder euro som landet måste spara fram till 2014 för att klara gränsen för hur mycket landet får skuldsätta sig.

Oppositionen menar att de stora besparingarna slår orättvist och Alexander Bonde från De gröna talar om en lista av orättvisor.

– Framförallt socialt svaga grupper kommer att drabbas av regeringens sparförslag, menar han.

Under 2011 ska Europas största ekonomi spara nästan fyra procent, till exempel genom att arbetslösa förlorar rätten till föräldrapenning och bidrag till uppvärmingskostnader av sina bostäder.

Oppositionen kritiserar regeringen för att bara rå om sina egna väljare men också inom regeringskoalitionen finns kritik, inte så mycket mot besparingar i sig men mot var de görs.

Våra barn kan inte leka på ett berg av skulder, så motivera koalitionspartiet FDP de stora besparingarna, men menar att till exempel den nya flygskatten, som från årsskiftet kommer att lägga på ungefär 200 kronor på en flygning från Tyskland till Sverige, är fel.

Förra året beslutade den tyska förbundsdagen att landets budgetunderskott får vara högst 0,35 procent av BNP och att det kravet måste vara uppfyllt senast 2016.

Nu kommer nästan dagligen siffror som pekar på att Tysklands ekonomi går som tåget. I år väntas den växa med minst tre procent och under det andra kvartalet i år växte den snabbare än någon gång sedan Tysklands återförenades.

Men finansminister Wolfgang Schäuble sa i debatten att besparingarna ändå är ett måste för att undvika en ny skuldkris som den eurozonen upplever just nu.

Han återupprepade sitt krav på att länder som tar på sig för stora skulder straffas.