Kommissionär: Frankrikes utvisningar en "skam"

Frankrike utsattes i dag för mycket hård kritik av EU:s justitiekommissionär Viviane Reding med anledning av utvisningen av romerna.

Trots att franska ministrar hävdat att romerna inte var en särskild utpekad grupp, när illegala läger skulle rivas, visar ett skriftligt dokument på motsatsen.

Detta är en skam, sade en mycket upprörd Viviane Reading:

– Mitt tålamod tryter. Nu får det vara nog, sa justitiekommissionären Reding och slog näven i talarstolen i Bryssel. Hon fullkomligt rök av ilska och sade att EU inte har något annat val än att vidta rättsliga åtgärder mot Frankrike.

Viviane Reding beskrev hur två franska ministrar i ett möte med henne och en annan kommissionär bedyrat att attackerna mot lägren i Frankrike inte riktade sig särskilt mot romerna, och hur en skriftlig instruktion från den 5 augusti från den franska regeringen till polisen bevisade motsatsen, att romerna skulle utvisas i första hand.

Förutom sakfrågan, att Frankrike gjort kollektiva utvisningar grundat på etnisk tillhörighet och därmed gjort avsteg från EU:s fria rörlighet, så var hon rasande över att den franska regeringen antingen blåljugit eller varit hyperarrogant:

-- Det är ingen struntsak. Det är skamligt, sa justitiekommissionären. Frankrikes agerande kan komma att undergräva EU:s trovärdighet.