Valet 2010

Främlingsfientlighet hett ämne i TV4-utfrågning

Folkpartiledaren Jan Björklund sa ifrån ordentligt i går kväll i utfrågningen av de borgerliga partiledarna i TV4. Han anser att utfrågarna anklagade honom för att vara främlingsfientlig och han reagerade starkt.

En av TV4:s utfrågare, Jenny Östergren, läste bland annat upp ett antal förslag riktade mot invandrare som förts fram av olika folkpartister.

– Lagstiftning mot burka i skolan, flyktingar ska ha kortare föräldraledighet, språktest för medborgarskap, automatisk utvisning av utlänningar som begår brott, obligatorisk gynundersökning för flickor från vissa länder i Mellanöstern och Nordafrika, stoppa ämnesundervisningen på andra språk än svenska.

– I många av de frågorna delar jag inte den uppfattningen. När ni antyder att det är främlingsfientligt att föra den diskussionen går ni väldigt långt, svarade Jan Björklund.

– Sammantaget när man lyssnar på de här förslagen, så kan jag tänka mig att det kommer fram en väljare till dig och säger "tack Jan Björklund för att du hjälper oss att motarbeta islam".

– Jag tycker att du går väldigt långt just nu i dina anklagelser, sa Jan Björklund.

– Vad tycker du om de här förslagen, Fredrik Reinfeldt? frågade Jenny Östergren.

– Jag är mycket tveksam till om det där för frågan framåt, svarade Reinfeldt (M).

Den borgerliga alliansen är alltså splittrad i integrationsfrågan.

Fredrik Reinfeldt och Moderaterna tror mer på att asylsökande ska få jobba och att svenskundervisningen för invandrare anpassas efter individernas studieförmåga.

När det gäller hur fler unga ska få jobb är utbildning det viktigaste, enligt Fredrik Reinfeldt, men det införs också bland annat lärlingsprovanställning om de borgerliga vinner valet.

Den innebär att arbetsgivarens möjlighet att provanställa ökar från dagens sex månader till ett och ett halvt års provanställning för ungdomar under 23 år.

På frågan om partiledarna var beredda att genomgå ett drogtest efter utfrågningen i TV4 svarade alla nej utom centerledaren Maud Olofsson.