Polisen granskas angående Lindbergutredning

Nu ska riksenheten för polismål granska hur Stockholmspolisen och en åklagare i Stockholm hanterade en starkt kritiserad våldtäktsutredning 2007 mot den förre polischefen Göran Lindberg.

Enligt uppgifter i en P1-dokumentär i helgen struntade de i att utreda uppgifter som kunde leda till ett gripande av förre polischefen Göran Lindberg redan 2007.

Det fanns DNA och den våldtagna 17-åringen kunde beskriva gärningsmannens utseende, hans bil, större delen av bilnumret och telefonnummer till två av hans mobiler. Uppgifter som borde ha gjort det lätt att spåra den skyldige, sa bland andra kriminologiprofessor Leif GW Persson efter dokumentären.

– Det borde ju ha gått att hitta en misstänkt person inom loppet av en dag, med hjälp av sin dator. Det är ett antal knapptryckningar för att uttrycka sig konkret, sa han.

Länspolismästare Carin Götblad vill inte kommentera hur utredningen sköttes och åklagaren som lade ner förundersökningen går inte att nå. Men Stockholmspolisen har upprättat en anmälan om misstänkt tjänstefel som nu ska utredas av riksenheten för polismål.

Tidigast i morgon kommer ett beslut om det ska inledas någon förundersökning om tjänstefel, säger Kristian Augustsson som är ställföreträdande chef för riksenheten för polismål.

Dels ska det utredas om åklagaren gjorde fel som lade ner utredningen efter två månader och dels om polisen fram till dess helt enkelt försummade att göra sitt jobb.

– Ja just det. De här två frågorna hänger ihop så vi kommer att titta på det i ett sammanhang. Vi börjar med att ta in det material som finns och granskar det och kvarstår det oklarheter så gör vi de ytterligare undersökningar som behövs, säger Kristian Augustsson.


Följs Ekots rapportering om Göran Lindberg: