Öster

Ny arena även om Öster skulle åka ur Superettan

Hur blir det med den nya fotbollsarenan i Växjö om Öster åker ur Superettan? Det är en fråga som många ställer sig nu när Öster ligger på kvalplats. Men Östers ordförande Claes Lövgren säger att det blir en ny arena oavsett vilken division Öster spelar i nästa säsong.

– Det hänger inte ihop, för arenan ska ju finnas i 40-50 år framåt, säger Claes Lövgren.

Men en nedflyttning betyder ju betydligt sämre ekonomi, hur ska ni ha råd?

– Vi har externa finansiärer som hjälper till med det så jag är inte speciellt orolig för det.

Med fem omgångar kvar av Superettan ligger Öster på den sista kvalplatsen - 1 poäng från nedflyttning. Men oavsett om det blir spel i Superettan eller i division 1 nästa säsong är Claes Lövgren övertygad om att det blir en ny fotbollsarena på Värendsvallen.

Arenan är tänkt att byggas etappvis med start våren 2011. Totalt beräknas den kosta runt 230 miljoner, och en stor del av de pengarna ska Öster ska få låna av kommunen. Men åker klubben ur Superettan är det inte självklart att kommunen ställer upp med det här lånet, säger det moderata kommunalrådet i Växjö Bo Frank.

– Kan vi presentera en plan för hur vi kan betala hyran då kan ju inte kommunen tveka på det tycker jag, säger Claes Lövgren.

När blir det definitivt beslut?

– Östers IF kommer att fatta beslut under oktober månad, och sedan hoppas jag att det politiska beslutet kommer under oktober också.

Lena Gustavsson
lena.gustavsson@sr.se