Sarkozy på krigsstigen efter kritik

Striden mellan Frankrike och EU-kommissionen om de franska utvisningarna av romer och den skarpa kritiken från EU:s justitiekommissionär Viviande Reding lägger sig inte.

Frankrikes president Sarkozy aviserade i gårkväll att han tänker ta upp konflikten på det extra insatta toppmötet mellan EU:s regeringschefer i dag.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy är rasande. Det är inte ovanligt, men brukar leda till handling. Så också nu.

I går kväll skickades den franske premiärministern Francois Fillon i ilfart till Bryssel för att försvara de sedan många veckor hårt kritiserade utvisningarna av romer inför regeringschefer och Europaparlamentariker inom högergruppen EPP på plats i Bryssel.

Det franska presidentpalatset lät också meddela att det vidtagit åtgärder för att få en ursäkt från EU:s justitiekommissionär Viviane Reding för hennes jämförelser mellan de franska utvisningarna av romer och deportationerna under andra världskriget.

I en deklaration till AFP valde Reding att backa och göra avbön, sannolikt efter hårda påtryckningar från Frankrike.

Men Sarkozy är rasande och aviserade i går kväll att han i dag tänker förklara för EU:s ledare, varför Frankrikes politik är riktig och att uttryckssättet från EU:s sida mot hans land är skandalöst.

Tidningen Le Figaro skriver att även Washington nu hörs kring konflikten. En högt uppsatt, men icke namngiven person på amerikanska utrikesdepartementet manar Frankrike att respektera romernas mänskliga rättigheter, skriver högertidningen.

Den ende som hittills ställer upp på Sarkozys sida i denna konflikt, som inte bara handlar om ord, utan om romer och ett folk, som förtryckts i århundraden i Europa, är Italiens premiärminister Silvio Berlusconi.