17 september 2010

Kläder i karriären - att klä sig till framgång

I veckans STIL frågar vi oss om det är möjligt att klä sig till framgång. Kan valet av rätt – eller fel – kläder påverka ens karriärmöjligheter? Kan kläder till och med påverka hur vi röstar politiskt? I dessa valtider är det i alla fall många i media som känt sig manade att tycka och tänka om hur våra politiker är klädda. Men spelar det någon roll, egentligen?

Längden på byxor, färgen på tröjor och snittet på kostymer – ingenting undgår dom som idag försöker tolka vad politikernas kläder signalerar.

Stämmer deras ”outfit” med det politiska budskap dom försöker förmedla? Att komma fram till ett glasklart svar på den frågan är kanske knepigare än vad man tror. I veckans program har vi tittat närmare på några personer som bemästrat konsten att klä sig övertygande. Ukrainas före detta premiärminister Julia Tymosjenko och Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger har kanske båda studerat mästarens mästare i genren, den forne amerikanske presidenten Ronald Reagan?

Under åren har många böcker som tipsar om hur man klär sig för att nå framgång publicerats. Gemensamt är att de alla rekommenderar en diskret stil. Att sticka ut genom sin klädsel betraktas med misstroende, i synnerhet när det gäller kvinnor. Den amerikanske författaren John T Molloygjorde braksuccé under tidigt 1980-tal med sina Dress for Success-böcker om hur kläder skulle vara beskaffade om man ville ta sig upp inom företag. De fortsätter att sälja (den senaste kom 1996). Många vill skylla på att det är hans fel att kvinnor tvingades in i tråkiga och opersonliga dräkter.

Hur ser det ut idag? Vi har träffat heter Anna Eliasson Lundqvist som VD på Kvinnokompetensen, ett företag som i 20 år arbetat med kvinnlig ledarutveckling och rekrytering av chefer. Hon talar på kurser och utbildningar mycket ”den personliga stilen”, men för att nå dit måste man först börja med sin egen självkännedom.

Vi har även slagit en lov längs Wall Street på Manhattan i New York för att se om Gordon Gekko, den milt uttryckt tvivelaktige hjälten i filmen Wall Street från 1987, fortfarande är trendsättare. Kommer kläderna i uppföljaren Wall Street 2, som snart har premiär, att noga nagelfaras av dagens hungriga börskillar? Och så tittar vi närmare på kavajen som sägs vara det mest klassiska plagget av dem alla. Men åker inte den upp och ner i snabbare tak än vad kjolar någonsin gjort?

Veckans gäst är Ulla Brück som är universitetslektor i etnologi  och initiativtagare till den populära kursen ”Kläder, kropp och identitet” vid Stockholms universitet.