Kontroversiellt påvebesök hyllades

I dag inledde påven sitt fyra dagar långa statsbesök i Storbritannien. Besöket har föregåtts av kritik mot både hur katolska kyrkan har tacklat de sexuella övergreppen mot barn och vad besöket kostar skattebetalarna, men det var inte kritikerna som dominerade när påven åkte genom Edinburghs gator.

Unga och gamla katoliker vinkade och hurrade för att välkomna sin kyrklige ledare.

Mary Archibald och Robbie Nichols, fast det säkert skiljer 50 år mellan dem, tycker båda att det här är en stor dag för Skottlands katoliker.

Men Pamela Musingo som också stod bland tiotusentals andra längs med påvens färdväg tycker att kritiken mot besöket varit bra, så att katolska kyrkan framöver kanske på ett bättre sätt hanterar alla tusentals fall av prästers sexuella övergrepp på barn världen över.

Påven förväntas under sitt besök här privat träffa offer för katolska prästers övergrepp och på planet hit från Rom sa han till journalister att han hade blivit chockad när sexövergreppen avslöjades och han anklagade andra katolska ledare för att inte ha varit tillräckligt uppmärksamma på vad som hänt i församlingar och i katolska skolor.