Bråk om romutvisningar på EU-toppmöte

EU:s extra toppmöte i Bryssel i dag om utrikespolitik och ekonomi överskuggades av bråket om Frankrikes massdeportation av romer. När Frankrikes president Nicholas Sarkozy höll presskonferens höll han fast vid att han inte gjort något fel och att han som statschef har ett ansvar för den allmänna ordningen.

Toppmötets stora problem är det bråk som seglat upp mellan Frankrike och EU-kommissionen, där EU-kommissionens vice ordförande Vivianne Reding till och med gjort jämförelser med deportationen av judar under andra världskriget.

EU:s valde ordförande Herman van Rompuy medgav att det varit ett ordentligt meningsutbyte om romerna och för att medla slog var Rompuy fast att Frankrike har rätt att utöva sina lagar.

Men han tillade också att EU-kommissionen också har rätt att försvara fri rörlighet och ingripa mot diskriminering.

För att visa att EU tar problemet på allvar sa van Rompuy också att romernas situation ska diskuteras på ett kommande särskilt toppmöte.

EU-kommissionens ordförande Jose Manuel Barroso gjorde sitt bästa för att tona ner bråket med Frankrike.

– Låt oss arbeta med det som är viktigt och inte ägna oss åt meningslös retorik eller onödiga kontroverser, sa Barroso.

Oavsett det som sas i Bryssel i dag är problemet med romerna olöst.

Frankrike fortsätter med deportationer och Frankrike riskerar fortfarande att hamna i EU-domstolen för diskriminering och brott mot den fria rörligheten.