Nyheter

Utskrattad retuschering i Egypten

Bloggosfären i arabvärlden har det senaste dygnet gottat sig åt en photoshoppad bild som publicerats på första sidan i den statskontrollerade egyptiska tidningen Al Ahram.  På bilden har landets president flyttats så det ser ut som att han gick först av världsledarna som deltog i ett fredstoppmöte i Washington.

Bilden från fredstoppmötet den 3 september i Washington visar hur de deltagande världsledarna skrider fram mot podiet. I originalet gåt Barack Obama i täten. Med på bilden är också Benjamin Netanyahu, Mahmoud Abbas, Kung Abdullah och så Hosni Mubarak, längst bak.

Men i Egypten är det landets egen president Mubarak som går i täten för freden.

Kunde de inte retuschera bort Mubarak ur våra liv istället, så löd en kommentar till den manipulerade bilden. I originalet släntrar Mubarak efter lite grann, men han var ändå vid och rörde på sig. Det går ständiga rykten om att 82-årige Mubarak är döende.

Men ännu mer anmärkningsvärt än 82-åringens kolsvarta hår o hälsa är att Al Ahram, som underligt nog nyligen fått en ganska vettig ny chefredaktör, ännu tycks leva i det slags svartvita era då Stalin retuscherade bort Trotsky från det berömda fotot med Lenin.

Som om Al Ahrams redaktörer inte var medvetna om att internet och tusentals egyptiska bloggare fanns, att trots allt en förhållandevis hög procent av Egyptens 80 miljoner människor har tillgång till internet och sitter o hånskrattar åt de manipulerade bilderna.

Men sådan är diktaturens natur, den känner inte spottloskorna, hör inte att det ordnas workshops i civil olydnad över hela staden och att fler och fler partier kommer att bojkotta parlamentsvalet om två månader. 

Än så länge behöver diktaturen inte lyssna, den 1,2 miljoner man starka säkerhetstjänsten lyckas fortfarande se till att folket sväljer sin fiskleverolja i form av retuscherade bilder.