Gävle

Hård riksdagsdebatt avslutade valturné

Det blev tre timmars intensiv debatt i dag när länets riksdagspolitiker drabbade samman i Radio Gävleborgs direktsändning från Rådhustorget i Gävle. Allra hetast blev känslorna när frågan om jobben diskuterades. Mycket kom att handla om hushållsnära tjänster eller stimulerandet byggbranschen, alltså Rut & Rot-avdrag.

- Vänstersidan vill höja skatter för att skapa jobb i offentlig sektor. Vi vill underlätta för företagen att anställa. Det blir inga nya jobb om man lägger ökade skatter på företagen! sa Anders W Jonsson, Centerpartiet, bland annat.

Och han fick svar på tal av Raimo Pärssinen, Socialdemokraterna:

- När ni håller på med eran Rut så vill vi plocka fram våran Rot. Varför säger ni nej till 15 000 nya jobb - varav många i Gävleborg? Gå med på våran Rot - det ger jobb! säger han.

Anders W Jonsson, Centerpartiet, svarar:

- Ví säger ja till Rot, vi tycker det är bra! Därför att det ger byggnadsarbetare arbeten - men varför säger ni nej till Rut?

Raimo Pärssinen, Socialdemokraterna, var inte sen att svara:

- Jamen, stå inte här och ljug! Ni säger ju nej till våran Rot som vi vill utvidga! Du vill hålla kvar din lilla privat-Rot så att du kan rusta din villa! Men du säger nej till alla hyresrätter - varför? undrade Raimo Pärssinen.

Intensiv final
Ja, vilken final det blev på Radio Gävleborgs valturné när länets ledande riksdagspolitiker drabbade samman i dag. Under dagen debatterades ämnen som miljö, skola, integration och skatter. Men den kanske viktigast frågan var ändå jobben där åtta procent av alla arbetsföra gävleborgare står utanför arbetsmarknaden. Moderaten Tomas Tobé anklagade de rödgröna för att inte ha koll på finanserna.

- Problemen med eran budget är att den innehåller stora problem med finansieringen. Ni menar i eran budget att inte ett enda jobb kommer att försvinna om man tar bort Rut-avdraget. Och det tror jag till och med de allra största motståndarna till Rut-avdraget kan inse att det är helt orimligt! Och på punkt efter punkt i eran budget ser man att ni underfinansierar detta, säger Tomas Tobé.

Han fick svar av Ulla Andersson, Vänsterpartiet:

- Det är ju så att det kostar 1,3 miljarder ur statsfinansen att finansiera Rut-avdraget, och det är det vi har tagit bort och använt till att anställa fler förskolelärare, fler barnskötare och fler lärare i skolan. Så enkelt och konkret kan det vara. Och man behöver inte stå och ljuga om andras politik, jag tycker inte det är ett schysst sätt att bedriva valrörelse!, avslutade Ulla Andersson.

Christian Höijer
christian.hoijer@sr.se