Utförsäkrad trots svår kronisk sjukdom

Försäkringskassan granskar nu fallet med Annica Holmquist, som trots en allvarlig kronisk sjukdom, som bland annat får hennes kroppsdelar och organ att växa okontrollerat, fått beskedet att hon inte får vara kvar i sjukförsäkringen.

– Jag är så sjuk och jag har jobbat så fruktansvärt många år, och sedan har jag precis förlorat hela mitt liv.

Annica Holmquist, 55 år, berättar för TV4-nyheterna hur hon mår. Hennes fall har väckt starka känslor.

Annica Holmquist har konstaterad akromegali – en ovanlig sjukdom som sakta gör henne alltmer funktionsnedsatt och vanställd.

Hennes olika kroppsdelar och organ kan börja växa okontrollerat. Smärtan gör att hon ofta kräks.

Under rubriken Sveket berättar hennes dotter Emelie på sin blogg om sin mamma, ett inlägg som väckt stor uppmärksamhet. Där skriver Emelie bland annat att mamman nu måste söka socialbidrag.

"Idag sa man till min mamma att hon har fyra månader på sig att sälja sin lägenhet. Nu ska jag berätta om de senaste fem åren av hennes liv", skriver hon på bloggen.

Förutom de fruktansvärda konsekvenserna av sjukdomen berättar dottern också om att Försäkringskassan våren 2009 redan gjort en stor utredning som visar att Annica Holmquist inte har någon arbetsförmåga. Upprepade läkarintyg säger detsamma.

Trots det utförsäkrades Annica Holmquist den 31 juli och hittills har hon fått nej på ansökan om sjukersättning.

Men Stig Orustfjord, överdirektör på Försäkringskassan, säger att utredare i dag återigen tittar på fallet.

– Det är några experter som går igenom det här ärendet, det är ett komplicerat ärende, säger han.

Men Stig Orustfjord håller inte med de politiker som påstår att det är Försäkringskassan som tolkar de nya sjukreglerna som infördes den 1 juli 2008 fel.

– Vi följer de lagar vi får från riksdagen, precis som alla andra myndigheter gör.

Men hur kan det då vara så när företrädare för regeringen står och säger att är man sjuk så ska man få vara sjukskriven alternativt förtidspensionär?

– Det kan man säga, men till slut måste man sätta sig ner och titta på ett enskilt ärende med de omständigheter som finns kring ärendet, och pröva det mot lagstiftningen. Och antingen har man rätt till ersättningen eller så uppfyller man inte villkoren för att få ersättningen.