Utförsäkrad kan få tillbaka sjukersättning

Försäkringskassan säger sig nu hittat en lösning för den kroniskt sjuka och utförsäkrade Annica Holmquist, vars fall uppmärksammats stort.

Trots en kronisk sjukdom, som bland annat får hennes kroppsdelar och organ att växa okontrollerat, utförsäkrades Annica Holmquist den 31 juli.

Men efter en snabbgranskning av fallet i dag säger Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord att man förmodligen hittat en lösning.

– Vi har gått igenom ärendet på nytt och man kan väl säga i enkelhet att det har framkommit en del nya omständigheter så vi tror att man kan lösa frågan på ett annat sätt när det gäller hennes ekonomiska ersättning, säger Försäkringskassans överdirektör Stig Orustfjord.

Kan du säga någonting om de nya omständigheterna?

– Nej.

Det har ingenting att göra med den mediala uppmärksamheten?

– Nej, nej, nej. Utan det handlar om de personliga förhållanden som ligger till grund för de beslut vi kan fatta.

Överdirektör Stig Orustfjord på Försäkringskassan åberopar sekretess, men tror att Annica Holmquist kan få komma tillbaka till sjukförsäkringen på ett eller annat sätt. Och att de ska träffa henne på måndag.

Fallet Annica Holmquist uppmärksammas i ett väldigt känsligt politiskt läge, bara två dagar före valet, genom hennes dotters blogginlägg.

Annica Holmquist lider av den ovanliga sjukdomen akromegali som gör henne funktionsnedsatt och vanställd. Hennes olika kroppsdelar växer okontrollerat. Trots fastställd arbetsoförmåga blev hon utförsäkrad från sjukförsäkringen den 31 juli och fick sedan beskedet att hon måste sälja sin lägenhet för att få rätt till socialbidrag.

Så här sa Annica till TV4:

– Jag är så sjuk och jag har jobbat så fruktansvärt många år, och sedan har jag i princip förlorat hela mitt liv.

Och Moderatledaren Fredrik Reinfeldt kan i dag inte säga om fallet påverkar valrörelsen.

– Det vet jag inte.

Det är ju en person som tvingas sälja sin lägenhet för att få socialbidrag, är det en konsekvens som du tycker är rätt?

– Nu känner ju ni till att vi inte får kommentera enskilda fall, och ändå ställer ni ständigt frågor om enskilda fall. Det är inte heller så att det är Regeringen som handlägger individuella fall i Sverige. Jag har hört på Ekot i dag att Försäkringskassan själva har sagt att man ser över ärendet ännu en gång.

Men om man bara tar frågan att det kan bli en sådan konsekvens, du vill inte svara på det?

– Nej, jag har svarat redan.

Annica Holmquists dotter Emelie som skrev blogginlägget, är Vänsterpartist, men säger att hon inte räknad med den stora uppmärksamheten.

– Min blogg brukar normalt sett ha 0-20 läsare, jag kan inte riktigt beskriva det, det här är helt överväldigande för mig. Jag mår fruktansvärt dåligt över det här, men jag hoppas att det kommer något gott ur det här, för det är hårt att säga att det är valpropaganda. Det är inte det, min mamma mår fruktansvärt, när jag ser henne tänker jag att om jag mådde så där, skulle inte jag vilja leva, säger Emelie Holmquist, dotter till Annica Holmquist.