Lättare få hjälp vid spelmissbruk

Spelproblemen bland unga har fördubblats under tjugohundratalet. Men nu ska det bli lättare att få kontakt och hjälp vid spelmissbruk. Det säger Anna-Karin Neubeck, forskningsledare vid Forum som ska ta över den nationella Stödlinjen för spelmissbruk.

– När det gäller just telefonstöd så får man ju naturligtvis slussa vissa personer vidare, och det är ju också en del av uppdraget att motivera till förändring och behandling för de som ringer. Så att man får den adekvata hjälpen på rätt nivå, säger Anna-Karin Neubeck.

Efter en upphandling är det nu klart att det blir Forum, forskningscentrum för psykosocial hälsa som finns på Karolinska Institutet och Maria Ungdom, som tar över den nationella stödlinjen för spelberoende.

När Folkhälsoinstitutet gjorde sin senaste undersökning hade två procent av de vuxna problem med sitt spelande och drygt 8 procent av ungdomarna. Därmed har spelproblemen bland unga fördubblats under tjugohundratalet.

Idag ringer runt 2000 personer varje år till stödlinjen för att få hjälp med egna spelproblem eller fråga om spelberoende.

När nu Forum tar över ansvaret tänker man försöka nå fler genom att utveckla till exempel den hjälp man kan få via internet, säger Anna-Karin Neubeck.

– På längre sikt så ser vi fram emot att utveckla både webbaserade självhjälpsprogram och också öka tillgängligheten via olika kontaktytor och till en bredare majoritet i samhället helt enkelt, säger hon.

Ylva Bogegård
ylva.bogegard@sr.se