Majoritet för alliansen men uppgång för rödgröna

I den sista sammanvägningen av opinionsmätningar före valet som Novus gör för Ekot, får allianspartierna egen majoritet, samtidigt som stödet för de rödgröna också ökar.

Väljarna är rörliga på ett sätt som är ovanligt strax före ett val, säger professorn i statsvetenskap Henrik Oscarsson.

– Det här känns lite unik. Väljaropinionen har förändrat sig under den här mandatperioden på ett sätt vi inte har sett tidigare. Det har varit väldigt väldigt stora svängningar och väldigt snabba svängningar. Väljaropinionen är just nu ett rörligt mål. I Europaparlamentsvalen kan det ske väldigt stora, dramatiska förändringar mellan torsdag och söndag. Den typen av rörlighet har vi tidigare inte sett i ett svenskt riksdagsval men skulle det vara fallet nu så är det mer öppet än vad man kan tro, säger Henrik Oscarsson.

Novus ställer alltså samman de opinionsmätningar som varit under veckan för Ekot.

Enligt den sammanvägningen skulle alliansen få 50, 3 procent, det vill säga en egen majoritet i riksdagen. De rödgröna partierna skulle få 43,7 procent.

– Det är en rätt stor ledning för alliansen, Sex procentenheter i genomsnitt men de rödgröna har börjat hämta in, ungefär från onsdag, torsdag och framåt. Det pågår någon form av utjämning inför söndagen, säger Henrik Oscarsson.

Men frågan är hur tillförlitliga de här mätningarna är, eftersom väljarna är så rörliga.

– Historiskt har man klarat sig bra. De sista mätningarna från opinionsinstituten brukar ligga väldigt nära valresultatet men under den här mandatperioden har vi sett väldigt dramatiska opinionsförändringar. Osvuret är bäst, valresultatet kan i princip fortfarande bjuda på stora överraskningar, säger Henrik Oscarsson.

Vad är det då som avgör valet för de väljare som dröjer med att bestämma sig? Enligt Henrik Oscarsson spelar slutdebatten i Sveriges Television stor roll.

Eftersom opinionsmätningarna har gjorts innan den sändes finns inte eventuella opinionssvängningar till följd av den med i det här resultatet.

När det gäller de enskilda partierna är Moderaterna större än Socialdemokraterna, även om Moderaterna har tappat något.

Men Per Schlingmann som är Moderaternas partisekreterare tar inte ut segern i förskott:

– Valet avgörs av hur väljarna röstar, och vallokalerna stänger klockan 20 i morgon. Vår utgångspunkt är att det är ett öppet val, och nu gäller det att mobilisera, få alla alliansens sympatisörer att gå och rösta, säger Per Schlingmann.

Socialdemokraternas partisekreterare Ibrahim Baylan tycker sig känna medvind och betonar precis som Per Schlingmann att valet inte avgörs förrän i morgon. Frågan är varför så många väljare har så svårt att bestämma sig? Så här resonerar Ibrahim Baylan om det:

– Det är först nu på slutet som det har varit väldigt mycket fokus på själva sakpolitiken. Annars har en hel del av valrörelsen handlat om själva valrörelsen, säger han.

Sverigedemokraterna får 4,4 procent vilket gör att de ligger precis ovanför spärren för att komma in i riksdagen.

– Sverigedemokraterna som hade fina noteringar förra helgen visar nu på en tänkbar tillbakagång och det syns rätt tydligt i den här sammanvägningen. Sverigedemokraterna varierar väldigt mycket mer än vad de andra partierna gör kring sitt medelvärde, säger Henrik Oscarsson.