Påven bad om ursäkt för sexövergrepp

Påven Benedictus bad i dag om ursäkt för katolska prästers övergrepp på barn vid en mässa i centrala London, inför tusentals entusiastiska katoliker.

I kväll höll påven kvällsbön i Hyde Park i London där 80 000 människor hade samlats.

Tidigare på dagen protesterade nära tiotusen mot den katolska kyrkans mörkläggning av sexövergrepp och mot kyrkans syn på homosexuella, preventivmedel och kvinnliga präster.

Under paroller som "Benedictus homofobi kostar liv" och "påvens motstånd mot kondomer dödar" marscherade, enligt arrangören, 9 000-10 000 människor under lördagseftermiddagen från Hyde Park, där påven senare skulle hålla en kvällsbön.

-Jag tror att vi representerar ett mycket bredare spektrum av den brittiska opinionen än påven och hans anhängare, säger människorättsförespråkaren Peter Tatchell som är en av initiativtagarna bakom paraplyorganisationen Protest the Pope, till TT.

Påvens ursäkt till dem som utsatts för sexuella övergrepp av katolska präster klingar falskt, säger Peter Tatchell.

-Han har aldrig tagit något personligt ansvar eller bett om ursäkt för sin passivitet. Han har känt till övergreppen i åratal.

Tidigt på lördagsmorgonen träffade Benedictus XVI, den första påve som gör ett statsbesök i landet, premiärminister David Cameron, biträdande premiärminister Nick Clegg och ställföreträdande Labourledaren Harriet Harman.

Därefter följde en mässa i den katolska katedralen i Westminster som samlat tusentals människor såväl inne som utanför på gatan.

Colette Hunt, en av dem som följde mässan via storbilds-tv, hade åkt till London från Lancashire i norra England för att få en glimt av påven.

-Jag stod vid Lambeth Palace i går när påven välsignade oss från påvemobilen, säger hon och beskriver stämningen som fantastisk.

Enligt Peter Tatchell delar många brittiska katoliker kritikernas syn när det gäller påvens motstånd mot preventivmedel, homosexuellas rättigheter och kvinnliga präster.

Men Rachele Martin, som tillsammans med sin make Nick tagit sig till Hyde Park för att delta i kvällsbönen tillhör inte dem.

-Påven kommer med kärlek, inte för att döma andra. Jag delar hans syn.

Ekot/TT