Jämn slutspurt kan locka fler väljare

Röstandet i landets vallokaler är i full gång, men nästan 2,2 miljoner väljare har redan lagt sin röst. Så många har aldrig tidigare förtidsröstat.

Kjell Lindqvist hängde på låset klockan 8.00 i morse och var först att rösta vid Sankt Laurenti församlingshem i Söderköping i Östergötland.

– Jag bestämde det i går kväll, att jag skulle vara först i dag. Men jag blev nästan slagen i spurten, säger Kjell Lindqvist till SR Östergötland.

Är det viktigt att rösta på valdagen?

– Absolut, jag sparar mig alltid till sista stund, säger Kjell Lindqvist.

Eivor Karlsson i Örebro, var också bland de första att gå och rösta i sin vallokal som ligger i närheten av hennes bostad. Hon tyckte inte valet var svårt i år.

– Det var lätt.

Vad säger du om valrörelsen?

– Den var ganska torr tycker.

Viktigaste valfrågan för dig, vilken har den varit?

– Det är vård, skola och omsorg. Arbetslösheten, säger Eivor Karlsson till SR Örebro.

Drygt 7 miljoner har rösträtt i årets val, nästan 2,2 miljoner väljare har redan lagt sin röst. Så många har aldrig tidigare förtidsröstat. I bostadsområdet Falkagård i Falkenberg bor Kristoffer Karlsson, att rösta i år är särskilt viktigt anser han.

– Jag tänker rösta.

Varför då?

– Jag vill inte att Sverigedemokraterna ska få mandat. Jag ska taktikrösta på något sätt, säger Kristoffer Karlsson till SR Halland.

Skolor, församlingshem, servicehus, medborgarkontor står öppna i dag för att ta emot väljare.

Birgitta Lundh är valförrättare vid vallokalen på Allhelgona församlingshem i Nyköping.

– Jag sitter här till klockan två. Sedan blir jag avlöst av min vice ordförande. Sedan kommer jag tillbaka till klockan åtta igen och då ska vi börja räkna allting, vi stannar kvar här tills det är klart, säger Birgitta Lundh till SR Sörmland.

In i det sista minskade opinionsgapet mellan alliansen och de rödgröna.

Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt vädjade om taktikröster för att få en stark regering.

Och Socialdemokraternas Mona Sahlin tipsade de många förhandsröstarna om att de kan ångra sig.

I veckan har de rödgröna blocket ryckt fram i opinionsmätningarna. I alla fem mätningar som publicerades på lördagen fortsatte den borgerliga alliansen att förlora stöd, dock utan att tappa ledningen.

Gapet mellan regeringsalternativen varierade mellan 3,0 och 6,4 procentenheter.

För SD låg väljarstödet mellan 3,8 och 7,2 procent. Gränsen till riksdagen går vid 4,0 procent.

Sent omsider i valrörelsen har de rödgröna alltså fått blodvittring. De senaste dagarnas exempel på sjuka människor som utförsäkrats har gett nytt blod i oppositionens valkampanj.

Inte minst fallet med Annica Holmquist har blivit ett slagträ i valrörelsens slutskede.

– De sista veckorna har det blivit de riktiga människorna som kommit fram. Det är inte bara siffror eller flöden i sjukförsäkringen, det är riktiga människor som far illa och det är klart att det spelar roll, för det är priset för skattesänkningarna, sade Mona Sahlin på ett valmöte i Stockholm.

Att ett antal fall uppmärksammats på sluttampen tolkar FP-ledaren Jan Björklund som ett tecken på desperation från Socialdemokraterna.

– Mona Sahlin glömmer att säga att fallen är under överprövning, säger han.

Alla fyra borgerliga partiledare var på lördagen noga med att betona att om något fel begåtts så ska det rättas till, samtidigt som de försvarade reformen och slog fast att reglerna är tydliga med att den som är sjuk inte ska arbeta utan ha sjukersättning.

Över två miljoner väljare röstade i förtid - mer än 300 000 fler än under samma period 2006. Mona Sahlin flirtade till den gruppen med budskapet att det går att rösta igen.

– Det är väldigt många som har hört av sig till våra tre partier de här senaste dagarna och sagt att de har förtidsröstat men nu ångrat sig och undrat hur de ska göra, sade hon med upplysningen att en röst i vallokalen "slår ut" en förhandsröst.

EKOT/TT