Nytt läge i svensk politik

Sverigedemokraterna får totalt 5,7 procent av rösterna i riksdagsvalet och får därmed en vågmästarroll. Partiledaren Jimmie Åkesson säger nu på morgonen att han är beredd att samarbeta med allianspartierna, som fick flest röster, men även med de rödgröna.

– Vi ska prata med varandra. Och vi har bestämt att vi inom tre områden kommer att ställa krav, och det gäller invandringspolitiken, kriminalpolitiken och äldrepolitiken, det har vi lovat våra väljare, säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson.

Om ni inte får igenom era krav, kan ni tänka er att gå ihop med de rödgröna och fälla en alliansregering då?

– I det här läget håller vi alla möjligheter öppna.

Allianspartierna har alltså fått flest röster i valet, men ingen egen majoritet, och frågan är nu i vilken utsträckning Sverigedemokraterna kommer att utnyttja sin vågmästarroll.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt hoppas på att Miljöpartiet ska ställa upp och samarbeta med allianspartierna.

– Jag har varit tydlig med att det här är ett komplicerat läge som innebär ökad instabilitet, och för att undanröja det måste alla de krafter som beskriver som oerhört angeläget att isolera att Sverigedemokraterna får ett inflytande söka en ömsesidighet i ansvarstagande för att möjliggöra det, säger Reinfeldt.

Du har hört i kväll att Miljöpartiet tackar nej till att samarbeta?

– Jag tycker inte att vi ska föra samtal via media.

Men Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är inte nöjd med att alliansregeringen har sagt att de vill fortsätta att regera, även utan egen majoritet.

– Det är inte bra för Sverige att vi hamnar i det här läget, och att vi har en regering som är beredd på att försätta sig i en sådan parlamentarisk situation. Vi har ett rödgrönt samarbete, det fortsätter tills vidare, sa Peter Eriksson.

Miljöpartiets andra språkrör Maria Wetterstrand är inte heller intresserad av Reinfeldts inviter så här långt.

– Det är fortfarande, precis samma som man har sagt hela valrörelsen, han bjuder in med armbågen, han har inte tagit någon kontakt med oss i förväg, han har inte pratat med oss om någonting, han säger ingenting om att vi ska bilda någon gemensam regering. Han vill att vi ska bli något sorts passivt stödparti till dem och det är helt uteslutet, säger Maria Wetterstrand.

Miljöpartiet säger alltså nej till samarbete med allianspartierna och Socialdemokraternas Mona Sahlin säger att hon kommer att göra allt för att minimera Sverigedemokraternas inflytande.

– Det sitter väldigt många människor runt om i landet och är rädda för att vi har fått in ett främlingsfientligt parti riksdagen. Det ligger ett stort ansvar på oss alla att se till att det aldrig får påverka hur svensk politik utformas.

Även Vänsterpartiledaren Lars Ohly är stridslysten trots valförlusten.

– Jag tar gärna på mig uppgiften nu att vara den som tydligast och hårdast står upp mot rasisterna och som ska försöka skapa en rörelse mot främlingsfientliga krafter i Sverige, sa han.

Ändå är Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson övertygad om att hans parti kommer att påverka svensk politik den närmaste mandatperioden.

– Vi kommer att få inflytande alldeles oavsett vad som händer i formell mening nu framöver. Bara det faktum att vi kommer in i riksdagen kommer få de andra partierna att förhållas till oss och till vår politik. De kommer också att tvingas förändras, inte minst sin invandringspolitik, om de inte vill fortsätta att förlora väljare till oss, säger han.