VAL 2010

Kulturröster om valet 2010

Gårdagens riksdagsval var ju historiskt på många sätt. Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val på nära hundra år, och för första gången får en borgerlig regering förnyat förtroende. Dessutom tog sig Sverigedemokraterna in i riksdagen. Men vad får allt detta för betydelse för kulturpolitiken?

Röster från Kultursverige kommenterar valresultatet:

Johan Lundberg är chefredaktör för Axess Magasin. Han tror att valresultatet i bästa fall kommer att leda till en vitalisering av vad han tycker blivit ett homogent kulturlandskap under långt socialdemokratiskt styre.

– Det är bra att skaka om i kulturlivet överhuvudtaget och det krävs två mandatperioder för att göra ett väsentligt avtryck, säger han.

Johan Lundberg skulle gärna se Radioteaterns förra chef, Jasenko Selimović (FP) som kulturminister.

Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg är olycklig över valresultatet.

– Det blir en svag kultur för eliten som kommer att få stöd, och  man kommer ge pengar till kultur som är väldigt publikfriande. Allt därimellan tror jag kommer försvinna, säger hon.

Johan Hakelius är skribent på samma tidning. Men han anser valresultatet vara överdramatiserat.

– Det är inte så att det ena blocket vill lägga ner en massa pengar på kulturen och det andra inte, säger skribenten Johan Hakelius som inte tror att det kommer bli några större förändringar i kulturpolitiken med fortsatt alliansstyre.

Göteborgspostens kulturchef Gabriel Byström känner stor sorg över Sverigedemokraternas entré i riksdagen. Kulturpolitiskt tror han att många av de förslag som lades fram under den förra mandatperioden kommer att sättas i verket.

– De stora utredningar som gjordes när det gäller public service och kulturutredningen kommer att genomföras i hög utsträckning.

Han spekulerar dock i att ett val av Folkpartiets Jasenko Selimović skulle kunna ändra på det och skapa en mer idépoltisk diskussion.

Svenska Dagbladets ledarskribent Sanna Rayman tror inte på några kulturpolitiska förändringar överhuvudtaget.

– Det kommer väl se ut som det gör. Kulturarbetarnas villkor påverkas inte i någon större utsträckning av vad som händer i ett val, det har de aldrig gjort, säger Sanna Rayman.

Anna Carlsson, ordförande i Teaterförbundet, tror däremot på fortsatt tuffa villkor de närmsta fyra åren.

– Det har redan varit så mycket besparingar, urholkade anslag och orättvisa  försäkringsregler så att vi snart är nere på skelettet.

Hon efterlyser öronmärkta pengar till film- och scenkonstområdet för att skapa fler jobb.

Angående Sverigedemokraternas riksdagsplats säger hon:

– Allt kulturliv förutsätter mångfald, inte enfald.

Författarförbundets ordförande Mats Söderlund tror att många av hans medlemmar har anledning att vara oroliga.

– Alliansen verkar inte vilja lyssna på kulturskaparnas villkor, de har gjort en rad negativa reformer för oss, säger han.

Mest upprörd över valresultatet är konstnären Marianne Lindberg De Geer.

– Jag är chockad över den exempellösa högerpropaganda som har föregått det här valet och det beror väl på att nästan alla tidningar är borgerliga. De har ju använt ordval på löpet och på förstasidor som har varit helt inriktade på att alliansen ska vinna valet.

Hon tror också att det kommer få stora konsekvenser att alliansen valt att inte satsa på estetiska ämnen i gymnasiet i fortsättningen.

Anna Törnkvist
anna.tornkvist@sr.se

Hannes Fossbo
hannes.fossbo@sr.se

Tidigare i Kulturnytt: