Nordiska reaktioner på valresultatet

Från våra nordiska grannländer kommer nu reaktioner på valresultatet. Norges statsminister Jens Stoltenberg ser inga klara vinnare i det svenska valet och beklagar att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen, medan Finlands statsminister Mari Kiviniemi gratulerar regeringspartierna i Sverige till segern.

Finlands statsminister Mari Kiviniemi från finska Centerpartiet gratulerar regeringspartierna i Sverige till segern. Så här säger hon till Ekot nu på morgonen:

– Naturligtvis som statsminister är det mycket fint när regeringen vinner valet, så jag gratulerar alliansen till vinsten.

Varför blev resultatet som det blev tror du?

– Jag tror att alliansen kunde övertyga svenskarna att de har kunnat sköta den svenska ekonomin på ett bra sätt, säger Finlands statsminister Mari Kiviniemi.

Norges statsminister Jens Stoltenberg från Arbeiderpartiet ser inga klara vinnare i det svenska valet och beklagar att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen.

Så här säger han i en intervju med norska NRK på en stökig gata i New York om valresultatet:

– Det här är ett val utan klara vinnare. Regeringspartierna tappade flertalet röster, men ser ut att likväl kunna fortsätta i en regering. Samtidigt blir Sverigedemokraterna vågmästare och det skapar en osäker parlamentarisk situation.

– Att ett parti som har ett sådant synsätt på invandring får genomslag i svensk politik och kommer in i riksdagen, det beklagar jag. I förlängningen skapar det en svår situation där jag vill önska Fredrik Reinfeldt lycka till med att försöka styra landet, säger Norges statsminister Jens Stoltenberg till NRK.