Irland tvingas låna 14 miljarder

I dag ska Irland försöka låna upp omkring 14 miljarder kronor genom att sälja statsobligationer på marknaden. Men Irland tvingas betala höga räntor efter rykten förra veckan om att landet inte klarar av sin kris på egen hand.

I fredags spreds uppgifter om att Irland kontaktat Internationella valutafonden, IMF, för att få hjälp med att lösa sin statsfinansiella kris och räntan på tvååriga irländska statspapper hoppade upp med nästan en halv procentenhet.

Budgetunderskottet väntas i år hamna på hela 25 procent, det beror till stor del på en engångskostnad för att täcka en jätteförlust i den förstatligade banken Anglo Irish. Banken gick under det första halvåret i år back med 75 miljarder kronor.

Men den irländske finansministern Brian Lenihan förnekar att Irland måste be om nödlån från EU och IMF. Och EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn sa i går att han är övertygad om att Irland på egen hand ska kunna reparera landets finansiella system.

Hur marknadsaktörerna bedömer Irlands möjligheter får vi reda på i dag när priset sätts på de fyra- och åttaåriga obligationer som ska säljas på auktion. Gapet mellan tyska och irländska statsobligationer är rekordstort – en bit över fyra procent. Så det ser ut som om Irland får betala dryga räntekostnader för de nya lån som landet hoppas kunna ta upp i dag.