Egotrippen

I en luftkonditionerad bungalow i Thailand sitter svenska skolbarn och lär sig multiplikationstabellen på dator. Under tiden spelar föräldrarna volleyboll på stranden och skämtar om att de är på vuxendagis. I och med en så kallad "thaimout" får barn mer tid att träffa sina föräldrar och föräldrarna får mer tid att tänka efter vad de vill göra av sina liv. P4 Dokumentär träffar en familj från Göteborg som förverkligar sitt livs dröm - att under nästan ett helt år bo iThailand.

 I svenskkolonin på Koh Lanta finns två svenska skolor, pizza, kvällstidningar och lösviktsgodis. Det handlar om drömmen om paradiset på andra sidan jorden - men i svensk förpackning. Om att leva i ett minisverige under den thailändska solen.


Familjen Fogelhamre tog ett semesterår i Thailand. En förutsättning var att de yngsta barnen Emil (vid pingisbordet) och Maja (med glass i munnen) kunde gå på en semesterskola. 18-årige Simon går inte i skolan men tränar kickboxing. Pappa Svante (pingisbordet) och Mamma Camilla (vid bordet) njuter av att inte behöva planera sina dagar.


På paradisön Koh Lanta i Thailand vajar de svenska flaggorna. Uppskattningsvis hälften av turisterna på ön är svenskar och på öns norra delar är så gott som alla från Sverige. Två semesterskolor håller ihop svenskkolonin.


Lilla svenska skolan på Koh Lanta, en av två semesterskolor på ön.
Förutom två norska ungar är alla barn från Sverige.

 Jag som har gjort dokumentären heter Marcus Hansson och det här var första gången för mig i Thailand. Jag har tidigare gjort en dokumentär om thai-svenska förhållanden och ville gärna fortsätta utforska det underliga förhållandet Sverige - Thailand. De svenska semesterskolorna i

Thailand är för mig en symbol för vår tids rörlighet. Samtidigt blir det smärtsamt tydligt att svensken är en svårintegrerad varelse som gärna ser sig själv som kosmopolitisk och öppen, men som innerst inne föredrar att leva "enligt svensk standard". Förutom det där med kylan då.