VAL 2010

Sannfinländarna hyllar SD

Det svenska valresultatet som ju innebär att främlingsfientliga Sverigedemokraterna tar sig in i riskdagen är inget nytt för våra grannländer. I Norge och Finland finns redan liknande partier representerade.

Men de norska och finska broderpartiernas uppfattning om Sverigedemokraterna skiljer sig åt.

I Norge gjorde Fremskrittspartiet klart redan före valet ett de tar avstånd från Sverigedemokraterna som de anser är för radikala i invandringspolitiken, berättat Nina Ejnem från den norska radion NRK.

Opinionssiffrorna pekar också på att Fremskrittspartiet kommer att öka inför nästa stortingsval, men hittills har partiet aldrig suttit i regeringsställning trots sin storlek. Vid det senaste valet var partiet det nästa största i Norge är näst största parti med 41 av 169 mandat i stortinget.

I Finland finns Sverigedemokraternas motsvarighet i Sannfinländarna med fem mandat i riksdagen och partiet ökar i populartiet enligt opinionsmätningar.

De senaste siffrorna visar att de får 10,7 procent av de finländska rösterna.

Och Sannfinländarna är mycket nöjda med Sverigedemokraternas framgång i Sverige berättar Arto Veränjäkorva på finska radion YLE:

– De är mycket stolta över resultatet.

Sannfinländarnas framgångar i Finland har också gjort att att övriga partier nu ändrar sin politik.

– Deras framgångar har påverkat den politiska agendan och de stora partierna har börjat anpassa sig och blivit lite mer invandrarkritiska, berättar Arto Verjänkorva på YLE.