Inga regeringsbesked väntas i dag

I dag väntas inga besked från moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt om hur en ny regering ska se ut. Även de rödgröna partierna ligger lågt i dag. Partierna avvaktar nu den slutliga sammanräkningen av valet som blir klar i morgon.

Statsminister Fredrik Reinfeldt tänker inte framträda offentligt i dag. Enligt hans pressavdelning avvaktar han den slutliga mandatfördelningen i riksdagen.

Det finns fortfarande en osäkerhet om hur riksdagsmajoriteten kommer att se ut. Teoretiskt finns en möjlighet att den borgerliga alliansen kan få egen majoritet.

Fredrik Reinfeldt sa redan på valnatten att han ville avvakta det slutliga resultatet. Han sa också att Miljöpartiet skulle tillfrågas om samarbete. Men statsministern och moderatledaren Fredrik Reinfeldt har ännu inte ha kontaktat Miljöpartiet, enligt språkröret Maria Wetterstrand.

Har ni fått någon fråga från statsminister Fredrik Reinfeldt?

– Nej. Han har sagt att han inväntar valresultatet så det verkar rimligt.

Då väntar du en fråga i morgon?

– Vi får se väl se när valresultatet är klart.

Vad kommer ni att svara på en sådan fråga?

– Vi kommer att säga att vi tycker att han ska bjuda in de rödgröna partierna till gemensam diskussion om hur det här läget ska hanteras, om det fortfarande kvarstår efter färdigt valresultat.

Kan det inte vara frestande om de lovar stora förändringar, till exempel om Förbifart Stockholm inte byggs..?

– Du menar att vi skulle acceptera resten av regeringens politik som vi har ägnat hela valrörelsen åt att kritisera och drivit på för att förändra, för att de går med på att ändra en punkt? Det mandatet har inte vi av våra väljare.