kulturpolitik

"Danmark alltmer besatt av det danska"

Frågan om hur SD kommer att påverka kulturlivet i Sverige dröjer det innan vi har något svar på, men hur ser det ut i Danmark där man har lång erfarenhet av att ha ett högerpopulistiskt parti i riksdagen? SR:s kulturkorrespondent Gunnar Bolin ringde upp Lasse Dencik som sedan 1974 levt i Danmark och nu är professor i socialpsykologi vid universitetet i Roskilde.

 – Det har påverkat väldigt mycket, dels väckte de till liv hos de borgerliga partierna, det som de kallar en kulturkamp. I första hand en kamp mot kulturradikalismen, kultureliten, och det ligger ju i populismen. De så kallade smakdomarna skulle bort. Och det har fått konkreta resultat, till exempel på Danmarks Radio där man menade att kulturradikalismen hade slagit rot och Danskt Folkeparti fick representation i styrelsen, säger Lasse Dencik och fortsätter:

 – Den andra tydliga effekten är att man börjat betona det nationella, det danska. Man vill upprätta olika kanon, när det gäller litteratur, film, arkitektur, mat och så vidare.

Lasse Dencik är inte nådig i sin kritik av hur den danska kulturen efter Dansk Folkepartis inträde i riksdagen blivit alltmer inåtvänd, alltmer besatt av det danska och han konstaterar också att Danmark nästan helt saknar kulturarbetare som står upp för demokratiska värden, som vågar ta en debatt med inte bara Danskt Folkparti utan också med den allmäna vulgariseringen av invandrardebatten.
   Och säger Lasse Dencik i grunden till allt detta finns inte bara danskt folkeparti även om de satt fart på utvecklingen, nej man får gå tillbaka till den danske 1800-talsteologen och pedagogen Grundtvig vars tankar präglat det danska samhället mer än någon annan och vad Grundtvigianismen består av beskriver Lasse Dencik så här:

– Den består delvis i att man betonar det folkliga, det nationella har ett egenvärde. Och så är det en lovsång till det medelmåttiga :"Vi har inga höga berg, inga djupa dalar, vi är inte särskilt framstående och just därför är vi bättre."

Lasse Dencik i Politiken (4/9):